Валенсия публикува официално изявление относно наказанието за клуба след расистките обиди към звездата на Реал Мадрид – Винисиус Жуниор, от феновете на „прилепите“. Клубът бе наказан с глоба от 45 000 евро и частично затваряне на стадион „Местая“ за пет мача.

„Валенсия е осъждал, осъжда и ще осъжда по най-категоричен начин всеки акт на расизъм или насилие. Подобно поведение няма място нито във футбола, нито в обществото и ние ще продължим да действаме по най-категоричния възможен начин, за да изкореним този бич. Поради тази причина от първата минута на срещата Валенсия си сътрудничи с полицията и всички компетентни органи за изясняване на събитията, случили се миналата неделя. Освен това приложихме максималната възможна санкция, като изгонихме доживотно от нашия стадион феновете, които полицията е идентифицирала заради расисткото им поведение“, пишат от клуба.

От Валенсия добавят обаче, че категорично не са съгласни и са възмутени от наложената им санкция, като доказателствата, заради която им е наложена, според тях противоречат на докладите на полицията и на Ла Лига. От клуба заявяват още, че не са се запознали с предоставените доклади на Дисциплинарната комисия и не им е било дадено право на изслушване. „Прилепите“ добавят, че са си сътрудничели с полицията и са изгонили доживотно от стадиона си виновните фенове.

„Поради тази причина считаме, че санкционирането и лишаването на всички фенове, които не са участвали в тези достойни за съжаление инциденти, от възможността да гледат своя отбор, е напълно непропорционална, несправедлива и безпрецедентна мярка, срещу която ще се борим“, добавят от клуба.

Gulliver/GettyImages
27 снимки

Обидите към Винисиус породиха поредните скандали в испанския футбол, а бразилецът получи огромна подкрепа от футболния свят. Футболистът на Реал Мадрид обаче получи и критики, че с поведението си дразни и провокира феновете на другите отбори, което води до подобни грозни сцени.