Реал загуби за първи път шампионатен мач и това мигновено доведе до критики към треньора Карло Анчелоти. Поражението дойде в мадридското дерби с Атлетико - 1:3, а след края италианският спец бе подложен на атака от медиите.
 
Спецът, който след края на сезона ще застане начело на Бразилия, пое вината за поражението, но не спести и персонални критики, при това към институция като Лука Модрич. Той започна като титуляр, но беше заменен още на полувремето. За 45 минути хърватинът не направи нито един успешен дрибъл, центриране, спечелено единоборство, изчистване, или шпагат. Хърватинът не е бил фаулиран нито веднъж, но дори и самият той не е извършил нито едно нарушение.
 
"Започнахме мача слабо, не бяхме решителни и след това, когато Атлетико поведе, те показаха най-доброто от своята игра. Представиха се по-добре от нас. Бяхме крехки в защита, отборът не беше компактен, особено през първото полувреме. Трите допуснати гола бяха еднотипни - след нахлуване в пролуката между централните защитници.
 
Пуснах Модрич, за да притежаваме топката, колкото е възможно повече, а и исках да дам почивка на Чуамени, който изигра много мачове в последно време. Не искам да обвинявам никого за поражението и особено да го причиня на Модрич, но той игра зле. Разбира се, когато отборът не прави това, което искам, това е моя отговорност, но не се притеснявайте - имам много широки рамене, това не е проблем. Най-малкото, което мога да направя, е да поема отговорност. Това поражение може да бъде нашата възможност да подобрим играта си", каза Анчелоти.