Реал Мадрид сключи 25-годишен договор с американската компания за спорт и събития „Legends“, която ще внася около 400 милиона евро годишно или общо 10 милиарда евро за клуба за провеждане на различни събития на новия „Сантиаго Бернабеу“, съобщава „Voz Populi“, цитиран от Telegraph.bg.

Мадридският клуб дава 20 процента от експлоатацията на стадиона на гореспоменатата компания, номер едно в сектора и която вече отговаря за някои търговски аспекти на мадридското съоръжение. Новият стадион в Мадрид е подготвен така, че освен първият отбор на футболния клуб, да може да се използва от женския отбор и баскетбола.

Спортът няма да бъде единственото забавление на „Бернабеу“, тъй като се обмисля използването за концерти и всякакви събития поради капацитета за парцелиране, който ще има стадионът, който се очаква да бъде завършен през първите месеци на 2023 г.

Така Реал в движение не само оформя архитектурно новия си стадион, но и вече работи по икономическата възвръщаемост на инвестицията.

Обновяването на „Бернабеу“ ще глътне 800-900 милиона евро, сума, която от белия клуб не се съмняват, че ще възвърнат на пълни обороти с работата на стадиона, който ще работи 300 дни в годината.

Концерти, конгреси, спортни събития от всякакъв вид извън футбола, плюс редица ресторанти и заведения за нощен живот, които имат за цел да превърнат „Бернабеу“ в един от основните развлекателни центрове в града.

Алеята, която ще заобикаля целия стадион, ще се превърне в едно от бижутата на съоръжението и на Мадрид, с ресторанти на прочути готвачи.

Предстои да бъде открит и конкурс с най-мощните реставрационни фирми за експлоатацията на тези пространства. Встрани ще бъдат новите VIP зони с повече от 25 000 кв.м.

За цялата тази експлоатация има два ключови коза на новия „Бернабеу“: покривът, с който дори дъждът няма да бъде повече пречка за провеждането на нито едно събитие, и изтеглящия се терен, което ще позволи запазването на игралното поле, когато на стадиона се провеждат концерти или други събития.

Има много клубове, които трябва да отхвърлят оферти за концерти, за да не развалят терена си насред. Няма да е случаят с Мадрид, който може да премахне игрището, когато пожелае и който също е създал логистичен тунел. Той позволява да бъдат внасяни и изнасяни съоръжения за всякавът тип шоу, от музикален концерт със 100 000 зрители, през състезание с картинг или баскетболни и тенис мачове.