Светът е вперил поглед в повторния дебют на Зинедин Зидан начело на Реал Мадрид. След 9 месеца извън работния процес на "белите" французинът бе помолен от президента Флорентино Перес да изведе клуба до нови светли дни.

Всичко бе провокирано от най-тежката седмица за Реал през този сезон - 7 дни, в който отборът отпадна от Купата на краля, Шампионската лига и до голяма степен сдаде борбата за титлата в Ла Лига.

Тактиката, с която Зинедин Зидан се превърна в завоевател на Европа

Зидан

източник: Gulliver/GettyImages

Сега пред Зидан стои въпросът какъв ще бъде ефектът от неговото завръщане?

На върха в Ла Лига Барселона държи здраво съдбата си в свои ръце. Каталунците са на 7 точки пред втория Атлетико Мадрид, който има нелеката задача да върне рухналото си самочувствие след претърпения обрат от Ювентус през седмицата в Шампионската лига.

В петъчния ден кръгът бе открит с равенството между Реал Сосиедад и Леванте - 1:1.

Лионел Меси

източник: Gulliver/GettyImages

Ето какво ни предлагат мачовете от 28-ия кръг в Ла Лига:

Уеска - Алавес 

Испанската футболна събота започва с двубой между закотвения на дъното Уеска и мечтаещия за Европа Алавес. След три победи в последните си шест мача новаците от Уеска са само на четири точки до спасителното 17-то място. Алавес е само с една загуба в последните си шест двубоя, което държи тима на няколко пункта дори до зона "Шампионска лига".

Срещата между Уеска и Алавес е в събота, 16 март, от 14:00 часа, като нея ще можете да проследите пряко в ефира на MAX Sport 4. 

Реал Мадрид - Селта

Чаканият с най-голям интерес двубой през този уикенд. На "Сантиаго Бернабеу" се завръща човекът, който окъпа Реал Мадрид със слава в последните три сезона. След непрогледните месеци с Жулен Лопетеги и Сантиаго Солари, Зинедин Зидан отново поема ръководната палка на отбора, с който извоюва 9 трофея (три проедни Купи на Европа) за 2,5 години.

След загуби шансове за трофеи в турнира за Купата на краля и Шампионската лига, а до голяма степен и в Ла Лига, първата цел за "белите" ще бъде да започнат да показват постоянство при успехите си, с което да се доберат до второто място на Атлетико Мадрид.

Зидан

източник: Gulliver/GettyImages

Пред Реал сега излиза Селта, който рухна в последните месеци и вече е в зоната на изпадащите с 4 загуби в последните си 5 двубоя. За домакините аут са контузените Дани Карвахал, Лукас Васкес и Винисиус Жуниор. Под въпрос е Маркос Йоренте. Серхио Рамос се завръща след наказание.

Иско и Марсело намериха място в групата на Реал за двубоя с галисийци, което е добър знак за бъдещите им по-константни игри сред титулярите - нещо, което не се случваше при предишния наставник Сантигао Солари.

Наказан е Каземиро, който ще бъде заместен от Тони Кроос в средата на терена. До него ще действат младият Валверде и Лука Модрич. Атаката на Реал се очаква да поведат Марко Асенсио, Карим Бензема и Гарет Бейл.

През седмицата Реал плати 50 млн. евро за бранителя на Порто Едер Милитао.

Валядолид - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

За Селта аут са контузената звезда Йаго Аспас и търпящият наказание Уго Майо. В по-прибрана схема 4-4-1-1 Макси Гомес и Риад Бодебус ще действат един зад друг в нападението на гостите.

Срещата между Реал Мадрид и Селта е в събота, 16 март, от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате по MAX Sport 4.

Атлетик Билбао - Атлетико Мадрид

Едно от дербитата на кръга противопоставя измъкналия се от кризата Атлетик Билбао срещу ближещия рани след провала в Шампионската лига Атлетико Мадрид.

Момчетата на Диего Симеоне претърпяха тежък обрат от Ювентус в 1/8-финалите на Турнира за богатите и сега са ще опитат да си върнат самочувствието с един традиционно лесен за себе си съперник - 14 победи, 2 равенства и 1 загуба срещу Атлетик в последните 17 мача срещу баските.

Атлетик Билбао

източник: twitter.com/Athletic_en

Аритс Адуритс и Иниго Лекуе пропускат срещата за Атлетик Билбао поради травми. Иниго Мартинес е наказан, а под въпрос остават Андер Капа и Микел Баленсиага. Във формация 4-2-3-1 Сан Хосе и Дани Гарсиа ще действат пред защитата. Гомес, Муниаин и Уилямс ще играят зад Раул Гарсия - човекът вкарал последните 4 гола за Атлетик в Ла Лига (в последните 6 кръга).

Атлетико Мадрид продължава да страда от контузиите на Люка Ернандес, Сантиаго Ариас и Стефан Савич. Под въпрос остава Филипе Луис, но при нова негова липса, отляво на защитата отново ще застане Саул Нигес.

Ювентус - Атлетико Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

В средата на терена се завръща Томас Партей, спрямо мача срещу Ювентус (3:0), което би трябвало да донесе повече сигурност на "дюшекчиите". В халфовата линия ще действат още Коке, Родри и Тома Лемар. 

Мората и Гризман ще играят в предни позиции. Не е изключено Чоло да заложи и на схема с трима нападатели, като по този начин в атака ще може да се включи и Диего Коста.

Атлетико Мадрид - Леганес 1:0

източник: Gulliver/GettyImages

Двубоят между Атлетик Билбао и Атлетико Мадрид е в събота, 16 март, от 19:30 часа, като него ще можете да гледате пряко по MAX Sport 4.

Леганес - Жирона

Съботната вечер завършва с двубоя между Леганес и Жирона, които са съседи в класирането. След загубите си в последния кръг в Ла Лига тези тимове определено ще потърсят свежи точки, с които да държат себе си далеч от зоната на изпадащите.

Срещата е в събота, 16 март, от 21:45 часа, като нея ще можете да гледате по MAX Sport 4.

Неделята стартира с мач между Ейбар и Валядолид. Двубоят е от 13:00 часа на "Естадио Ипуруа", като него ще можете да гледате пряко по MAX Sport 4.

Еспаньол - Севиля

С едва един успех от последните си шест двубоя в местния елит Севиля напълно сдаде битката за челните места на Барселона, Атлетико и Реал. Андалусийци отпаднаха и от турнира Лига Европа, което дообогати с още мрачната палитра за тима на Пабло Мачин.

Сега Севиля гостува на традиционно неприятния "Корнея Ел Прат" в Барселона срещу средняка Еспаньол. Двубоят е в неделя, 17 март, от 17:15 часа, като него ще можете да гледате по MAX Sport 4.   

Валенсия - Хетафе

Хетафе прави най-силния си сезон през новия век. Тимът е Топ 4 след страхотна поредица от 4 успеха в последните си 5 двубоя. Мадридчани обаче трябва да продължат да се борят за ценни точки, ако искат да стъпят на най-голямата европейска сцена през следващия сезон.

Следващото изпитание за момчетата на Хосе Бордалас е Валенсия. "Прилепите" спряха дългата серия от равенства с две поредни победи в последните два кръга, което отново им дава шансове да се борят за зона "Европа".

Срещата на "Местая" е в неделя, 17 март, от 19:30 часа пряко по MAX Sport 4. 

Бетис - Барселона

Барселона държи непоколебимо върха в Ла Лига с преднина от 7 точки пред втория Атлетико Мадрид. До момента няма отбор в историята, който да е стопявал подобна преднина 11 кръга преди края на сезона.

През седмицата Барселона елиминира Лион в Шампионската лига (след успех в реванша с 5:1 у дома), като на 1/4-финал каталунците се изправят срещу Манчестър Юнайтед.

Сега в Ла Лига момчетата на Ернесто Валверде приемат Бетис. Съперник, който нанесе тежко поражение на Барса по-рано през сезона - 3:4 на "Камп Ноу".

За Бетис срещата пропускат Жуниор Фирпо и Франсис. Под въпрос е Антонио Бараган. Кристиан Тейо трябва да започне на десния фланг. Андреас Гуардадо трябва да запълни дупката отляво. В схема с трима защитата (3-4-3) Хоакин, Хесе и Каналес ще водят атаката на севилци.

Двубоя за Барселона пропускат Рафиня и Усман Дембеле, а Томас Вермален е напът да се върне в игра. Въпреки че Клемен Ленге се завръща след наказание, Валверде може да го ротира с възстановения от травма Самюел Умтити.

Атлетик Билбао - Барселона 0:0

източник: Gulliver/GettyImages

Въпросителна остава върху третия нападател - до Меси и Суарес, като се смята, че по-големи шансове за тази позиции има Фелипе Коутиньо. В халфовата линия са Ракитич, Бускетс и Артур Мело.

Срещата между Бетис и Барселона е в неделя, 17 март, от 21:45, като нея ще можете да проследите по MAX Sport 4.