В Реал Мадрид не планират намаляване на заплатите на футболистите, въпреки задаващата се икономическа криза като резултат от пандемията от коронавирус, съобщава Ас.
 
В основата на това толкова важно решение стои коефициентът на ефективност - нещо, за което Реал Мадрид се погрижи много добре през последното десетилетие и което му позволява да оцелее сега. 
 
Коефициентът на ефективност е процентът от общите заплати на всички футболисти и служители в клуба по отношение на общия оперативен доход. Според последните данни (от сезон 2018-19) този процент е 52%, което е доста добър резултат на фона на препоръките той да не надвишава 70%. 
 
На "Сантяго Бернабеу" фонд работна заплата възлиза на 394 млн. евро, от които 284 милиона отиват за възнаграждения на играчите и треньорите от първия отбор. В същото време  оперативният доход е 757 милиона. 
 
За сравнение коефициентът на ефективност в Барселона за същия период е 65 %. Каталунците харчат 541 млн. евро за  заплати (от които 427 милиона за първия отбор) при оперативен доход от 836 млн.
 
Най-скъпо платените играчи в Реал Мадрид са Рамос и Бейл със заплати от 14,5 милиона, докато възнагражденията на звездното трио на Барселона Меси, Луис Суарес и Гризман значително надвишават тази цифра. Това обяснява и защо на "Камп Ноу" харчат със 143 млн. евро повече за заплати на първия отбор.