Атлетико Мадрид вече може да се мери с най-големите клубове в европейския футбол. И то не само на терена, но и във финансовия сектор. Според изследване на вестник Marca, базирано на данни от Transfermarkt.de, в момента отборът на Диего Симеоне е оценяван по-високо от Реал Мадрид. Нещо, което се случва за първи път в историята.

Господарите на Европа в пленителна битка за още една златна корона 

Когато двата испански гранда Реал и Атлетико играха във финала на Шампионската лига през 2014 г. в Лисабон (4:1) съставът на "дюшекчиите" бе оценяван на около 288,9 млн. евро, докато този на "белите" бе на стойност 519,8 млн. евро - почти два пъти повече. По време на финала в същата надпревара в Милано през 2016 г. (1:1, победата с дузпи за Реал), нещата не изглеждаха по-различно- 352.2 млн. евро за Атлети, докато момчетата от "Чамартин" бяха на стойност 761.6  млн. евро.

В момента обаче тези данни се обръщат стремглаво в полза на настоящия носител на трофея в Лига Европа. Само за две години отборът от "Уанда Метрополитано" е покачил цената си до 858 млн. евро, докато продажбата на Кристиано Роналдо откъсна сериозно парче от "тялото" на Реал. След напускането на португалеца - за около 117 млн. евро , платени от Ювентус, общата стойност на "кралския" тим вече е около 775, 7 млн. евро., в сравнение с онези 941, 8 млн. през миналия сезон.

Приходите на Атлетико скочиха главоломно след построяването на новия стадион и разширяването на възможните посетители на всеки домакински мач - в момента "Уанда Метрополитано" е с капацитет от 68 000 хил. седящи места. Също така Атлетико се справя добре на европейската сцена, където през последната година стигна до трофея в Лига Европа. Преди това пък отборът бе неизменен участник поне на 1/2 финалите в Шампионска лига (с изключение на сезон 2014/2015 г., където бе елиминиран на 1/4-финал) в три сезон между 2014 и 2017г. Спечелването на световната купа от Франция през това лято пък увеличи стойността на Люка Ернандес и Антоан Гризман. 

Тази вечер в 22:00 часа Реал Мадрид и Атлетико Мадрид се изправят един срещу друг в мач за Суперкупата на Европа в естонската столица Талин.