Мач номер 1 в европейския клубен футбол е Байерн – Реал. Историята помни изключителни сблъсъци между двата колоса. А залогът на следващите два е огромен – финал в Шампионска лига. Двата гранда спечелиха четири от последните пет издания на най-силния турнир.

Реал държи рекорда с 12 отличия в престижното състезание. Байерн е трети във вечната ранглиста с пет, редом до Ливърпул и Барселона, като изостава с две купи от Милан. В надпреварата, в която участват най-силните отбори на Стария континент, баварците стигат най-малко четвъртфинал 29 пъти. А по-добро е постижението единствено на „кралете“ с 35. А ако погледнем полуфиналите, то ще открием, че Байерн неизменно стига тази фаза шест пъти в последните седем години, а Реал е неизменно в топ 4 в периода.

В сряда двата супер отбора ще се „сблъскат“ за 25-и път, а на терена ще излязат двама от най-добрите нападатели в последните години – Кристиано Роналдо и Роберт Левандовски, които и този сезон не спират да бележат и да трупат рекорди в богатите си визитки.

Подобен сблъсък е трудно предвидим, но ще се опитаме да изложим няколко тези в подкрепа и на двата лагера.

Ще започнем с анализ на настоящия първенец. Сезонът на Реал бе като въртележка, изпълнена с върхове и спадове. В Примера дивисион звездите на Зинедин Зидан твърде рано оставиха тима на Барселона самотен на върха, провалиха се и за кралската купа. В Шампионска лига обаче клубът от Мадрид показа друго лице, най-вече благодарение на безпощадния Кристиано Роналдо, който продължава да дава газ и пълен напред, въпреки напредването на възрастта и наситения календар. Жребият изобщо не бе благосклонен към Реал. Първо „кралете“ трябваше да мерят сили в групите с практикуващите привлекателен футбол Тотнъм и Борусия (Дортмунд). На осминафиналите се изправиха срещу най-мощния финансово клуб в света – Пари Сен Жермен, а на четвъртфиналите срещу миналогодишния финалист Ювентус. Реал обаче издържа всички тестове дотук.

Единственият вариант сезонът да не се приеме като провал за стандартите на испанския колос, е отборът да вдигне купата с големите уши. Този клуб счупи прокобата и първи стана шампион в две поредни години, откакто настоящият формат бе създаден през 1992 година. Защо да не го направи и тази кампания? Като плюс може да се приеме, че треньорът Зинедин Зидан е непредвидим в избора си на тактика, което осигурява повече възможности на тима. Вярно е, че Карим Бензема и Гарет Бейл разочароват в последните месеци, но за сметка на това от „втора линия“ доста добре се справят Лукас Васкес, Марко Асенсио и Иско.

Статистиката също е на страната на най-титулувания клуб. Реал и Байерн досега се срещнаха три пъти в елиминационната фаза на Шампионска лига през това десетилетие и „кралете“ продължиха напред в последните два случая (полуфинали през сезон 2013/14 и четвъртфинали в последната кампания). А и Шампионска лига е турнирът не само на Реал в исторически план. Същото може да се каже за настоящия състав. Повечето от играчите вече са носители на три отличия в състезанието.

Но коз номер 1 без съмнение си остава Кристиано Роналдо! Качествата на португалеца трудно могат да се опишат с думи, а значението му за Реал е безгранично. Ако петкратният носител на „Златната топка“ не бе футболист, а отбор, то той щеше да заема десето място в класацията за най-много голове в Шампионска лига. В ранглистата на играчите е лидер, с голяма преднина пред Лионел Меси. В настоящата кампания Кристиано бележи във всеки мач, а досега подобно нещо не се е случвало нито веднъж. А и звездата обича да наказва най-успешния германски тим – вече го е правил девет пъти.

В подкрепа на Байерн също има неоспорими факти. Самочувствието на отбора е голямо след спечелената предсрочно шеста поредна титла на Германия и предстоящия финал за местната купа срещу аутсайдера Айнтрахт, воден от избрания за следващ треньор на гранда от Мюнхен – Нико Ковач. Байерн мечтае за требъл, тъй като от самото начало на сезона е слаган сред фаворитите и в Шампионска лига. А предпоставката за изпълнение на плана се казва Юп Хайнкес. Легендарният треньор изведе тима до трите трофея през 2013-а, а сега е в отлична позиция да го направи отново в последния си сезон във футбола.

Може би единствените германци, които познават по-детайлно Реал са настоящата звезда Тони Кроос и славният Паул Брайтнер. Но веднага след тях се нарежда Хайнкес, който изведе „кралете“ до европейски триумф след 32-годишна суша през 1998 г. Специалистът винаги стига финал в турнира, като вече го направи два пъти с Байерн. През 2012-а претърпя загуба от Челси, а на следващия сезон срази Борусия (Дортмунд).

Байерн е и сред най-неприятните съперници на Реал и неслучайно е известен в испанската столица като „черния звяр“. В отбора отлично се справя Хамес Родригес, когото с лека ръка Зинедин Зидан отписа и сега колумбиецът ще има чудесна възможност да натрие носа на треньора на Реал. Дори Кристиано Роналдо призна преди няколко месеца, че спадовете в играта на тима се дължат и на отсъствието на Хамес.

А какво да кажем за головата машина Роберт Левандовски? Полякът е истинско страшилище за Реал. Наказа „кралете“ шест пъти в шест мача. А допълнителната интрига идва от информациите, че Лева влиза в летните планове за селекция на Реал, макар лично президентът Флорентино Перес да отхвърли твърденията, изпращайки съобщение до шефовете на Байерн.

Предстоящият сблъсък е триумф на футбола и наслада за всички любители на този спорт. Напрежението се покачва, както и очакванията за поредния вълшебен дуел между магичните Реал и Байерн.