Рафаел Бенитес беше непопулярно решение. Назначението на испанския специалист се харесваше само на Флорентино Перес. Рафа е капацитет, но нещо не му достига, за да води клуб от подобен калибър. Още по-сложна беше задачата му след либералния Карло Анчелоти, който спечели футболистите на Реал Мадрид, което по принцип е тежка задача.

Бившият треньор на Кралския клуб не съумя да надскочи очакванията. Безобразна игра срещу Барселона, „запушването“ на Кристиано, отписването на Иско и Хамес, както и гафът за купата преляха чашата. Дори при победите Реал не убеждаваше. Успехът над ПСЖ в Шампионската лига бе случаен и постигнат със защитен футбол, което не се приема в Реал Мадрид.

Флорентино Перес отдавна чертаеше пътя на Зинедин Зидан. Магнатът пусна в употреба цялата налична пропаганда, за да подготви почвата и мнозина да повярват, че французинът е най-подходящият. В играта влязоха любимите „анкети“, а резултатите от тях дадоха преднина на Зизу пред Моуриньо. Името на Жозе, често бе скандирано по време на домакинските мачове в комбинация с хулите по Бенитес. Пасиансът се нареди отлично, защото и Карло Анчелоти се договори с Байерн и заминава в Мюнхен през лятото. Вратата за Зидан бе широко отворена и той смени втория тим на Реал с първия.

Какви са треньорските му възможности тепърва ще стане ясно. На преден план излезе дежурното сравнение с Барселона. Там по подобна схема бе назначен Гуардиола. Луис Енрике също не е сред най-опитните в занаята, но печели отличия с каталунците. Дали Зидан ще е същото удачно попадение за Реал, ще научим скоро.

За сетен път футболният свят прочете вечния урок. Треньорът е най-важният в даден клуб, но в крайна сметка печелят и губят футболистите. Много пъти те са определяли съдбите на своите началници. Така стана и в Мадрид, защото е ясно, че огромна част от футболистите не симпатизираха на Бенитес. Според медиите близки до отбора, неговият прякор бил „Десетката“. Кръстници са му самите футболисти на Реал, а причината са скромните му постижение като футболист. Сега след „Десетката“ на сцената излиза Зидан. Той е една от най-великите „десетки“ в историята на футбола. Брилянтен футболист, който със сигурност печели респект от тази гледна точна.

Роденият в Марсилия Зизу стартира грапаво треньорския си път. Започна като асистент в Реал и бе част от отбора на Анчелоти, който спечели Десетата. Самостоятелната му кариера не тръгна обещаващо в Реал Кастиля, но за всички беше ясно, че това е период за трупане на опит. Зидан имаше проблеми с местната федерация, защото нямаше необходимата диплома, за да води втория тим на Реал. В крайна сметка ще се разчита на огромните му познания, които са били добити и по време на футболната кариера. Дозата надежда и очаквания отново са на лице. Зидан със сигурност знае, че и неговата съдба е в ръцете на същите футболисти, с които Бенитес не успя.

Флорентино Перес вероятно се чувства невинен, но това е характерно за хората от този калибър. Босът отново си изми ръцете с треньора. Рафа очаквано се провали, а Зидан е загадка.