Аякс Амстердам напомни за най-великите си футболни вечери от края на XX век и сътвори нечуван подвиг на „Сантиаго Бернабеу”. Европейският клубен шампион Реал Мадрид падна сразен с 1:4 от отбора на Ерик Тен Хааг в 1/8-финалния реванш в Шампионска лига, а с общ резултат 5:3 от двата мача напред продължиха холандците.

Едва за втори път в цялата си история „лос меренгес” допуснаха отпадане в елиминационен мач след победа навън в първата среща. Това по никакъв начин не бива да отнема от невероятно зрялото и клинично представяне на Аякс, който беше воден от изигралия мача на живота си Душан Тадич. Сърбинът асистира за първите 2 попадения, които паднаха преди да са изминали и 20 минути игра, а после собственоръчно заби третото. Резервата Марко Асенсио върна едно попадение в 70-ата минута, но само 120 секунди по-късно Ласе Шьоне подписа абдикацията на Реал с удивителен гол от пряк свободен удар. Така амстердамци постигнаха своя най-изразителен успех при гостуване в Шампионската лига (предишният беше 3:0 срещу Панатинайкос в полуфиналния реванш от 1996-а). Те станаха и едва третият отбор - след Байерн Мюнхен и Шалке 04 - който е успявал да наниже 4 гола на "Сантиаго Бернабеу" в Шампионската лига.

Реал Мадрид - Аякс

източник: Gulliver/Getty Images

Катастрофалният резултат за "лос меренгес" дойде на фона на отсъствието на капитана Серхио Рамос, който в първия мач умишлено си извади жълт картон. В негово отсъствие защитната линия на "кралете" просто отсъстваше, а в предни позиции най-ясно от лятото насам си пролича липсата на продадения Кристиано Роналдо. Клубът така и не привлече заместник на португалеца, а нито един от атакуващите играчи в този мач не убеди, че може да поеме дори частица от отговорността, която лежеше върху плещите на CR7. Преди сезон 2018/2019 Реал Мадрид не беше губил домакински мач в Европа с три или повече гола, а само през настоящата кампания го направи два пъти (загубата с 0:3 от ЦСКА Москва в груповата фаза - б.р.).

Срещата беше на милиметри далеч от мечтаното начало за „белия балет”. Още в 4-ата минута футболистите на Солари разтресоха гредата. Лукас Васкес отдясно изпрати центриране към далечната греда, където Рафаел Варан беше изпуснат и с глава нацели напречната греда.

Публиката на „Сантиаго Бернабеу” в никакъв случай не очакваше, че при първата опасна атака Аякс ще реализира. Именно това се случи в 7-ата, когато Тадич се измъкна отляво и превзе много пространство зад гърба на Регилон. Сърбинът умело сви подаването си към Хаким Зиеш, чийто изстрел прониза долния десен ъгъл – 0:1.

В 18-ата минута шокът за домакинските привърженици беше пълен, защото съперникът тотално преобърна развоя на елиминацията. Тадич наелектризира пространството пред дъгата с магически финт срещу Каземиро напредна и в перфектния момент пусна извеждащ пас за Нерес, който остана очи в очи с Куртоа. Бразилецът финтира белгийския страж, а после порази зейналата врата – 0:2. Само мигове по-късно южноамериканецът имаше не по-малко чист шанс, излязъл сам срещу вратаря отдясно по атаката, само че този път изстрелът му мина встрани от целта.

В следващите минути вратарите бяха на висота – Онана парира бомбен шут на Лукас Васкес, докато секунди след това Куртоа трябваше да си затвори краката, за да не допусне лек гол срещу Тадич.

Следващият епизод от срещата донесе двете травми на Васкес и Винисиус, които само ускориха катастрофата. В игра вместо пострадалите се появиха Гарет Бейл и Марко Асенсио, като в този миг настроението по трибуните определено стана минорно.

В 35-ата минута Зиеш предизвика поредното спасяване на Куртоа, а точно преди паузата Гарет Бейл за втори път в мача разтресе гредата за Реал.

След почивката Аякс игра не по-малко мъдро и търпеливо изчака своя шанс в 62-ата минута. Мазрауи имаше ключова роля, спасявайки топката да не излезе в тъч и така давайки начало на атаката. Няколко паса по-късно кълбото стигна у Дони ван де Беек, който не сполучи с първия опит за комбинация при дъгата, ала при втория намери Тадич зад точката на дузпата. Сърбинът нагласи кълбото на левия си крак и дръпна спусъка – 3:0. Голът обаче беше признат доста по-късно, защото съдиите цели 4 минути с помощта на ВАР разискваха дали Мазрауи е успял да остави топката в игра. Две камери предложиха видимост към ситуацията, но разположени под ъгли, които не позволиха абсолютна категоричност. В крайна сметка Феликс Брих остана зад оригиналното си решение и голът беше зачетен.

В 70-ата минута Марко Асенсио донякъде отсрами честта на „белия балет”, реализирайки във вратата на Аякс. Серхио Регилон проби отляво и комбинира по тревата с испанския национал, чийто шут рикошира в тялото на защитник и заблуди вратаря Онана – 1:3.

Време за „бели” надежди обаче нямаше. Само 2 минути по-късно Ласе Шьоне реализира директно от пряк свободен удар, разположен по-близо до тъчлинията и ъгловото флагче, отколкото до вратата. Със сигурност имаше какво да се желае от реакцията и позиционирането на Куртоа, макар че изстрелът на 32-годишния датчанин беше от съвсем друга класа – 1:4.

РЕАЛ МАДРИД – АЯКС 1:4 (2:1 в първия мач)

0:1 Хаким Зиеш 7'

0:2 Давид Нерес 18'

0:3 Душан Тадич 62'

1:3 Марко Асенсио 70'

1:4 Ласе Шьоне 72'

Реал Мадрид (4-3-3): Тибо Куртоа – Даниел Карвахал, Начо Фернандес, Рафаел Варан, Серхио Регилон – Тони Кроос, Каземиро (87' - Федерико Валверде), Лука Модрич – Лукас Васкес (29' - Гарет Бейл), Карим Бензема /к/, Винисиус Жуниор (35' - Марко Асенсио)

Треньор: Сантиаго Солари

Аякс (4-3-3): Андре Онана – Нусаир Мазрауи (80' - Жоел Велтман), Матайс де Лихт /к/, Дейли Блинд, Николас Талиафико – Дони ван де Беек, Ласе Шьоне (74' - Дани де Вит), Френки де Йонг – Хаким Зиеш, Душан Тадич, Давид Нерес (74' - Каспер Долберг)

Треньор: Ерик Тен Хааг

Стадион: „Сантиаго Бернабеу” (Мадрид)

Главен съдия: Феликс Брих (Германия)

------

Най-интересното минута по минута:

90+5' - КРАЙ НА МАЧА! Аякс ликува, и то съвсем основателно! Реал Мадрид сложи край на 3-годишното си господство на най-високата европейска сцена.

86' - Зиеш направи нечуван пропуск! Лука Модрич се оказа обречен във въздушния дуел с Долберг, който сервира топката по тревата за Зиеш във вратарското поле. От 3-4 метра алжирецът стреля по невероятен начин над гредата!

83' - Трима играчи на Реал се озоваха сами срещу Онана и не успяха да вкарат! Френки де Йонг загуби топката от Модрич и голът изглеждаше сигурен. Опитът за комбинация с Бензема се оказа неточен, но отвори шанс пред Бейл. Последният обаче се оказа умело затворен от вратаря Онана.

72' - ГОЛ ЗА АЯКС - 1:4! ШЕДЬОВЪР ОТ ЛАСЕ ШЬОНЕ! Опорният халф на холандския тим се зае да изпълни пряк свободен удар отляво по атаката, само на метри от тъчлинията и ъгловото флагче. Тибо Куртоа определено нямаше право да бъде изненадан от подобна позиция, макар че изстрелът на датчанина беше наистина от най-висша класа. Топката влетя с лудешка парабола в горния ляв ъгъл.

70' - ГОЛ ЗА РЕАЛ - 1:3! Марко Асенсио намали с голяма доза късмет. Серхио Регилон проби добре отляво и комбинира по тревата с Асенсио, който от 12-ина метра стреля по диагонала. Топката рикошира в играч на съперника и промени траекторията си, за да заблуди вратаря.

68' - Спасяване от Онана! Гарет Бейл беше оставен да получи съвсем непокрит на около точката на дузпата. Диагоналният му шут се оказа насочен в тялото на вратаря.

62' - ГОЛ ЗА АЯКС - 0:3! Душан Тадич ознаменува фамозната си вечер и с попадение! Атаката започна от усърдието на Мазрауи, който стори и невъзможното, за да задържи топката в игра и не ѝ позволи да излезе в тъч. Оттам нататък няколко паса я отведоха до Ван де Беек, чийто първи опит за комбинация пред дъгата беше пресечен. Холандецът получи право на поправка и намери Тадич зад точката на дузпата, а оттам плеймейкърът с безкомпромисен шут прати кълбото в горния десен ъгъл. Началото на нападанието дълго време беше разглеждано с ВАР - близо 4 минути - за да се установи пресякла ли бе топката с пълния си обем страничната линия преди намесата на Мазрауи. Въпреки наличието на две камери, тяхната видимост не беше идеална, а реферът Цвайер застана зад първоначалното си решение да признае гола.

60' - Поредният магически пас на Тадич тази вечер. Сърбинът в коридор изведе Зиех отдясно по атаката, ала ъгълт спрямо вратата клонеше към невъзможното. Алжирецът нанесе силен шут, който разтресе мрежата, но от външната ѝ страна.

58' - Красива солова акция на Бензема! Французинът стигна топката отляво по фланга и тръгна на пробив към наказателното поле. Таранът хубаво финтира Зиеш, но после тръгна под много остър ъгъл спрямо вратата и диагоналният му шут прелетя в аут.

51' - Спасяване от Куртоа! Аякс с първия си по-сериозен шанс за атака моментално стигна до чиста голова ситуация. Тадич даде поредното си професорско подаване, което изведе Ван де Беек отляво в пеналта. Халфът стреля ниско по тревата, а белгийският страж на "кралете" плонжира и парира.

50' - Бензема с амбициозно изпълнение. Французинът овладя топката с гърди и обърнат с гръб спрямо вратата. Последва изстрел от воле с извъртане на тялото, но топката премина над гредата.

48' - Марко Асенсио отправи доста опасен шут към вратата на Онана. Топката обаче не попадна в очертанията.

НАЧАЛО НА ВТОРОТО ПОЛУВРЕМЕ. Отборът на Аякс поднови играта от центъра. Без други смени както в Реал, така и в Аякс, който все още разполага с 3 на сметката си.

КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ. Реал ще трябва да потърси вдъхновение от най-великите си нощи в ШЛ, за да се измъкне от една наистина трудна ситуация. За Аякс след тези откриващи 45 минути остана съжалението, че не води с повече в резултата.

2 минути добавено време към първото полувреме.

42' - ВТОРА ГРЕДА ЗА РЕАЛ! Гарет Бейл показа знаменитата си скорост отляво и нахлу покрай не успяващия да смогне Мазрауи. Уелсецът се доближи на около 6-7 метра от вратата и опита да порази близкия горен ъгъл, като улучи страничния стълб.

35' - Куртоа спасява Реал Мадрид в тази ситуация! Аякс опита да пробие защитата на съперника с паз през центъра, който беше пресечен в дъгата. Топката остана там, а първи до нея стигна Зиеш, който моментално шутира към долния десен ъгъл. Куртоа успя да парира с една ръка, а после Карвахал попречи на Нерес да отправи успоредно центриране.

35' - Втора смяна за Реал. Винисиус напусна игра, вместо него Марко Асенсио.

33' - Ситуацията от лоша върви към кошмарна за Реал. Винисиус изглежда се контузи при пробива отпреди малко. Младокът изпитва жестоки болки, докато опитва да стъпва с десния си крак и по всичко личи, че европейският клубен първенец ще прави втора принудителна смяна.

31' - Шанс пред Винисиус, но младокът отново демонстрира голямата си слабост - завършващия удар. Бразилецът с лекота финтира Мазрауи, за да пробие отляво в пеналта, ала от 8-9 метра по диагонала разтърси единствено външната страна на мрежата.

29' - Ранна принудителна смяна за Реал. Лукас Васкес получи травма, заради която напусна игра с фланелка на главата си, която да скрие неговите сълзи. Гарет Бейл зае мястото му.

25' - Спасяване на Куртоа! Като на шега Каземиро позволи на Тадич да получи висок пас зад гърба му, а сърбинът потича доста в наказателното поле, за да овладее. От труден ъгъл той произведе коварен шут по тревата, а Куртоа навреме затвори краката си.

23' - Страхотна изява на Онана! Вратарят на Аякс предотврати сигурен гол тук. Винисиус показа техниката си и проби отляво в наказателното поле, след което върна 4-5 метра по-назад за Лукас Васкес. Испанският национал нанесе мълниеносен диагонален шут, а камерунецът се разтегна по брилянтен начин.

22' - Убийствен пропуск на Нерес! Регилон загуби спора за топката в собствената си половина, а Зиеш моментално изведе Нерес по левия фланг. Бразилецът нахлу в наказателното поле и опита висок шут на Куртоа, който профуча встрани покрай лявата греда!

18' - ГОЛ ЗА АЯКС - 0:2! Давид Нерес бележи, втора асистенция за Тадич! Сърбинът беше оставен съвсем необезпокояван да напредне към дъгата, а Нерес се измъкна на ръба на засадата зад гърба на Карвахал. Останал очи в очи с Куртоа, бразилецът със самочувствие първо финтира белгиеца, а после стреля в зейналата врата.

12' - Тони Кроос по страхотен начин си проби път през центъра и стигна до точката на дузпата с топката. Там германецът се оплете в собствените си финтове, а защитниците на Аякс с общи усилия го обезоръжиха. Реал изглежда леко разтърсен от ранния развой на мача, но трябва да се има предвид, че дори и при този резултат испанският колос за момента се класира напред.

7' - ГОЛ ЗА АЯКС - 0:1! Хаким Зиеш връща интригата в мача с пълна сила! Душан Тадич беше човекът, който получи отдясно зад гърба на защитата на Реал, напредна и влезе в наказателното поле. Сърбинът върна топката с къс по-назад за Зиеш, чийто шут прониза долния десен ъгъл.

4' - ГРЕДА ЗА РЕАЛ! Лукас Васкес изпрати перфектното центриране от десния фланг, а при далечната греда Рафаел Варан беше изпуснат от защитниците. От 4-5 метра французинът с глава разтресе напречната греда.

НАЧАЛО НА МАЧА. Домакините нанесоха първия удар по топката.

"Лос меренгес" са били отстранявани само веднъж в 34-те елиминационни дуела от евротурнирите, в които са взимали аванс при визита в първия мач. Това се случва през сезон 1994/1995, когато тимът печели с 3:2 навън срещу Одензе, но датчаните продължават напред след успех 2:0 в испанската столица.

Сред стартовите състави на двата отбора определено изненадата е в редиците на "белия балет". Стартиралият като титуляр последното Ел Класико Гарет Бейл явно плати цената за слабите си изяви и остава резерва за сметка на Лукас Васкес.