Шефът на парижката полиция призна за „провала“ на обезопасителните операции за финала в Шампионската лига миналия месец и се извини за използването на сълзотворен газ срещу привърженици, които се опитвали да влязат на „Стад дьо Франс“.

Големият сблъсък, чийто домакин бе Париж на 28 май, бе помрачен от неприятни сцени, в които запалянковци на Ливърпул се опитали да влязат в стадиона за мача срещу Реал Мадрид, което повдигна въпросителни около капацитета на френската столица за домакинство на Игрите през 2024 година.

„Това очевидно е провал. Провал, защото хора бяха бутани и атакувани. Провал, защото имиджът на страната бе накърнен“, каза Дидие Лалмон пред комисия, разследваща фиаското във френския сенат. Той добави, че „съжалява“ за оторизиране използването на сълзотворен газ, за да отблъсне фенове, но каза още, че не е имало „друг начин“ за успокояване покачващото се напрежение на пропусквателните пунктове. „Трябваше да накараме хората да се отдръпнат. Помолихме ги да го направят, след това използвахме сълзотворен газ…това е единственият начин, по който сме свикнали да го правим, освен използването на кордон“.

Лалмон окуражи феновете на Ливърпул и Реал Мадрид да изпратят обжалвания, ако са станали жертви на фалшиви билети или улични обирания извън стадиона „така че да намерим виновните страни и да ги съдим“. Шефът на полицията в Париж бе запитан и за противоречивите цифри от вътрешния министър Жералд Дарманен, който обвини присъствието на 30-40 000 фенове без билети или с фалшиви пропуски за хаоса на стадиона и закъснението на мача с над половин час. Лалмон заяви, че е отговорен за цифрата и тя е базирана на данните от парижките транспортни оператори и „обратната връзка“ от полицейски служители. „Вероятно направих грешка с цифрата, която дадох на министъра. Никога не съм твърдял, че е абсолютно точна“.

Той призна, че не е имало 30-40 000 „на гейтовете на стадиона“, но остана твърд, че хиляди са били в близост до „Стад дьо Франс“. Тези твърдения разгневиха феновете на Ливърпул, както и британски политици, които обвиниха Франция в това, че несправедливо са снели вината от полицията. Кметът на град Ливърпул Стив Родъръм трябва да даде показания в Сенатската комисия по-късно през деня.