Не без драма Реал Мадрид се класира за полуфиналите на Шампионската лига. „Белите“ елиминираха Ювентус на четвъртфиналите след изключително напрегнат реванш, загубен с 1:3. При все чистия успех в първия двубой в Торино с 3:0 и след общ резултат 4:3 действащият европейски клубен шампион продължава напред.

Срещата на стадион „Сантиаго Бернабеу“ премина драматично, а мадридчани потрепериха здраво за класирането си. Дузпа, породила много спорове по терена, както и протести от страна на „бианконерите“, подпечата крайния успех на испанския гранд. В герой за състава на Зинедин Зидан от 11-те метра след безкомпромисното изпълнение се превърна Кристиано Роналдо. Той наниза и 120 гол в най-апетитната надпревара на Стария континент. 

До този миг, който се случи във финалните акорди на мача, италианският шампион бе натрупал комфортен аванс от 3:0 и почти докосваше продълженията. Попаденията за тима Масимилиано Алегри бяха дело на Марио Маджукич, който се разписа на два пъти, и на Блес Матюиди.

Ювентус не успя да завърши мача в пълен състав, след като Джалуиджи Буфон бе изгонен в кулминационния момент. Той реагира остро, след като съдията Майкъл Оливър посочи бялата точка, а англичанинът му вдигна директен червен картон.  

Същевременно поражението бе първо за Кралския клуб във фазата на елиминациите като домакин от март 2015-а година. Тогава Шалке побеждава мадридчани.

Ювентус поведе на Реал Мадрид още във втората. Дъглас Коста се пребори за една топка отдясно по атаката, пусна към бившия играч на испанците Сами Кедира, който вдигна много умело на главата на Марио Маджукич. Последният прониза Кейлор Навас за 1:0.

Пет минути по-късно нова добра възможност се разкри пред „бианконерите“. Гонсало Игуаин достигна до една отбита топка, но не успя да насочи добре изстрела си.

Първата по-сериозна атака за „белия балет“ бе организирана в 10-ата минута. Страхотен пас достигна до Гарет Бейл, който не се бави и стреля, но ударът му бе отразен от Джанлуиджи Буфон. Топката остана във владение на уелския нападател, който имаше нова възможност, но кълбото премина на сантиметри покрай вратата.

Мадридският натиск продължи и в 14-ата атака поредната добра „бяла атака“ бе факт. Кристиано Роналдо навърза няколко бранители отляво и стреля, но Буфон показа бдителност и изби. Последва добавка на Иско, при която топката се оплете в мрежата на италианците, но попадението не бе зачетено, тъй като преди това реферът бе вдигнал засада. Останаха съмнения в коректността на решението на страничния съдия.

Бивш елитен испански съдия: Нямаше дузпа за Реал

Главоболия имаше за Масимилиано Алегри в 17-ата минута, когато Матиа де Шилио се контузи и мястото му зае Стефан Лихтщайнер.

Възпитаниците на Зинедин Зидан продължиха да натискат на италианците и в 34-ата минута Иско нахлу в наказателното поле, за да нанесе опасен удар. Буфон обаче реагира превъзходно и изчисти в корнер, след който не произлезе нищо.

Напрежението в редиците на Реал се покачи още повече в 37-ата минута. Топката бе във владението на Гонсало Игуаин, който бе пред дъгата на пеналта леко вдясно. Аржентинецът пусна на Сами Кедира, който продължи към появилия се като резерва Стефан Лихтщайнер. Той си спря спокойно, владя и преодоля майсторски Марсело, центрирайки много прецизно към далечната греда, където Маджукич реализира втори гол – 2:0.

Роналдо за дузпата: Не разбирам защо протестират

Най-чистата възможност пред Кралския клуб през първата част дойде във втората минута на добавеното време. Актуалният носител на трофея изпълни фаул. След центрирането Рафаел Варан се извиси над всички около точката на дузпата и с глава отклони топката, но нацели напречната греда.

След почивката Зинедин Зидан извърши две смени в опит да потърси промяна в негативната тенденция. Гарет Бейл отстъпи място на Марко Асенсио, а Каземиро бе заменен от Лукас Васкес.

Кристиано Роналдо излезе на добра стрелкова позиция в 57-ата минута, но Буфон парира удара.

Две минути след това, Гонсало Игуаин получи страхотен пас, шутира от границата на наказателното поле, но костариканският страж на домакините се намеси вещо.

Зидан: Допуснахме много грешки и страдахме

Шесткратният италиански шампион наниза и трети гол в мрежата на Кралския клуб и така постави Реал под огромно напрежение напрежение в минутите до края. При диагонално центриране отдясно в 61-ата минута, Навас се намеси много колебливо. Той първо улови топката, но след това я изпусна злощастно в краката на Блес Матюиди. Той мигновено нанесе безмилостен удар, който дори Рафаел Варан, който със сетни сили се втурна да чисти, не успя да парира и така топката се оплете в мрежата– 3:0.

В 78-ата минута Иско нанесе опита късмета си от границата на пеналта, получи се и рикошет, а след това Буфон спаси. Минута по-късно Рафаел Варан бе близо до отбелязване, но изкара топката покрай левия стълб.

В заключителните минути на срещата натискът на Кралския клуб стана сериозен, а в третата минута на добавеното време Майкъл Оливър отсъди дузпа в полза на домакините. Всичко се случи след като Лукас Васкес овладя топката в наказателното поле, а Бенатия понечи да му попречи. Бранителят на Ювентус изскочи отзад, като вдигна левия си крак по-високо. Получи се контакт между двамата футболисти, като футболистът в „бяло“ падна. Английският рефер не се поколеба и посочи бялата точка, което доведе до много протести и спорове от страна на футболистите на Ювентус. Джиджи Буфон бе най-настървен в този драматичен епизод, а реакцията му доведе до директен червен картон. 

Кристиано Роналдо се нае с изпълнението и с безукорно изпълнение матира появилия се като смяна Войчех Шчесни за 1:3. Това бе и 120-ти гол в турнира на богатите за португалеца.

Така след много напрегнат реванш Реал Мадрид елиминира Ювентус, а „бианконерите“ не успяха да вземат реванш срещу „балета“ за загубения финал в същата надпревара през юни 2017-а.


 

Реал Мадрид - Ювенус 1:3 - реванш от четвъртфиналите на Шампионската лига

1:0 Марио Манджукич 2'

2:0 Марио Манджукич 37'

3:0 Блес Матюиди 61'

1:3 Кристиано Роналдо 96' (д)

   червен картон: Джанлуиджи Буфон 93'

СЪСТАВИ:

Реал Мадрид (4-4-2): Навас, Марсело, Вайехо, Варан, Каравахал, Иско, Модрич (Ковачич 75'), Каземиро (Васкес 46'), Кроос, Бейл (Асенсио 46'), Роналдо

Страши треньор: Зинедин Зидан

Ювентус (4-3-3): Буфон, Де Шилио (Лихтщайнер 17'), Бенатия, Киелини, Алекс Сандро, Кедира, Пянич, Матюиди, Коста, Игуаин ( Шчесни 96'), Манджукич

Старши треньор: Масимилиано Алегри

Стадион: „Сантиаго Бернабеу“ (Мадрид, Испания)

Главен съдия: Майкъл Оливър