Луда драма в Група G в Шампионската лига. Лидерите Реал Мадрид и Рома загубиха своите последни мачове от груповата фаза, а борбата за 3-ото място, даващо право на участие в Лига Европа, бе свирепа до последния съдийски сигнал.

На „Сантиаго Бернабеу“ в Мадрид ЦСКА Москва за втори път тази есен остави без аргументи европейския клубен шампион и го нашамароса с 3:0 (московчани надделяха и първия мач от групите – 1:0 в Москва). Това обаче бе крайно недостатъчно за тима на Виктор Гончаренко да остане на третото място, тъй като в другата среща от групата – между Виктория Пилзен и Рома, чехите се добраха до емоционален успех с 2:1 у дома.

Виктория Пилзен - Рома

източник: БГНЕС

Виктория и ЦСКА завършиха с по 7 точки, но по-добрите показатели на чехите в директните мачове (победа с 2:1 и равенство 1:1) им позволиха да финишират трети и да играят в Европа на пролет. Така въпреки че московчани на два пъти надделяха на хегемона на Европа в последните три месеца, те остават последни в групата.

Въпреки загубите, Реал и Рома ще играят в 1/8-финалите на Шампионската лига, след като си осигуриха участието още в преднишния кръг на груповата фаза.

За статистиката - това бе най-тежката загуба на Реал Мадрид у дома в "Турнира на богатите".

За срещата наставникът на "белите" Сантиаго Солари даде почивка на основни футболисти като Серхио Рамос, Рафаел Варан, Лука Модрич и Гарет Бейл. Хави Санчес и Хесус Вайехо бяха в сърцето на защитата. В средата на терена бе полемичният Иско, а напред, в тройка с Асенсио и Бензема, действаше младият талант Винисиус Жуниор. Със започването си от първата минута Винисиус (18 години и 152 дни) се превърна в третия най-млад титуляр в историята на „Кралския клуб“ в Шампионската лига – след Икер Касияс (18 години и 117 дни) и Раул Гонсалес (18 години и 77 дни).

Реал Мадрид - ЦСКА Москва

източник: Gulliver/GettyImages

Домакините започнаха по-активно и като цяло доминираха през първия половин час на срещата. В 13-ата минута Асенсио пробва шут от дистанция, но право в ръцете на Акинфеев.

В 25-ата минута Винисиус се впусна в предни позиции и навлезе в наказателното поле на съперника. Винисус напрви един финт и шутира, но Акинфеев се протегна и изби. До топката стигна Асенсио, кото се завъртя с левия си крак и опита технично в далечния ъгъл. Топката обаче кацна върху горната греда на вратата на руснаците. В 29-ата минута Асаенсио опита нов шут от дистанция, но Акинфеев атрактивно изби в корнер.

В 31-ата минута нова суперкомбинация в предни позиции за Реал – между Винисиус, Бензема и Асенсио, изведе последния на хубава стрелкова позиция фронтално на вратата на московчани. Крилото на Реал обаче не успя да намери добре топката и буквално я „подаде“ в ръцете на Акинфеев.

Реал Мадрид - ЦСКА Москва

източник: Gulliver/GettyImages

В 34-ата минута Влашич стреля от дистанция, но топката профуча високо над вратата на съперника.

8 минути по-късно ЦСКА Москва поведе за огромна изненада на всички, които следят развоя на срещата. Силни действия на гостите в предни позиции позволиха на Чалов да овладее пред наказателното поле на Реал, да залъже Хави Санчес и да си освободи пространство за шут.

Три минути преди края на първата част ЦСКА вкара втори гол. В 43-ата Чалов изненада статичната защита на „белите“ след подаване с пета към Марио Фернадес. Десният халф-бек опита удар по земя, но Куртоа отрази шута. Топката обаче се вдигна високо и падна на крака на Шенников, който бе на прекрасна позиция и отблизо вкара втория гол за своите.

Така Реал се прибра на почивка с два гола пасив на двубой от Шампионската лига от 2000 година насам, когато падаше с 1:3 от Байерн Мюнхен в среща от втората групова фаза на надпреварата.

Втората част започна с опит на Винисиус да върне един гол. В 50-ата минута бразилеца тръгна отляво, нагласи си топката на десния крак и стреля по диагонал, но в аут. В 52-ата минута Сигурдсон стреля от дистанция, но топката се отби в играч на Реал и излезе в корнер.

Реал Мадрид - ЦСКА Москва

източник: Gulliver/GettyImages

В 55-ата минута Влашич стреля мощно по диагонал, но Куртоа изби. В ответната атака Винисиус преодоля двама и пусна към Иско, но испанецът се забави твърде много и бе блокиран от двама бранители на ЦСКА. Все пак Иско стреля, но топката бе избита от крак на защитник на „армейците“. 

В 73-ата гостите реализираха още един шокиращ гол. Защитата на европейския шампион отново поддаде. Сигурдсон овладя пред наказателното поле и с премерен удар не остави шансове на Куртоа за 3:0, оформяйки крайния резултат. Това обаче не бе достатъчно на неговия тим да застане на третата позиция в класирането.

Реал Мадрид – ЦСКА Москва 0:3

0:1 Фьодор Чалов 37‘

0:2 Георги Шеников 42’

0:3 Армор Сигурдсон 72‘

Състави на двата отбора:

Реал Мадрид: Тибо Куртоа, Марсело (Дани Карвахал 74'), Хави Санчес, Хесус Вайехо, Алаваро Одриасола, Федерико Валверде, Маркос Йоренте (Тони Кроос 52‘), Иско, Марко Асенсио, Карим Бензема (Гарет Бейл 62‘), Винисиус Жуниор

Треньор: Сантиаго Солари

ЦСКА Москва: Игор Акинфеев, Марио Фернандес, Кирил Набакин, Родриго Франка, Хордур Магнусон, Георги Шеников, Никола Влашич, Кристиян Бистрович, Иван Обляков (Константин Кучаев 89'), Фьодор Чалов (Абел Ернандес 84', Анор Сигурдсон (Такума Нишимура 94')

Треньор: Виктор Гончаренко

Главен съдия: Артур Мануел Риберйро Соареш Диас

Стадион: „Сантиаго Бернабеу“

Виктория Пилзен - Рома

източник: БГНЕС

В другия двубой от групата Виктория Пилзен на два пъти повеждаше срещу Рома и в крайна сметка стигна до успеха с 2:1. Така тимът на Павел Върба се класира за Лига Европа с по-добрите си голови показатели в директните мачове срещу прекия съперник ЦСКА Москва.

В герой за чехите се превърнаха Ян Коварик (62') и Томас Хори (72'). Между тях се разписа турчинът Ченгиз Юндер (68'), което обаче не бе достатъчно за "вълците" да завършат поне с точка своята група в тазгодишното издание на турнира.

В срещата участие взе и бившият футболист на Левски Роман Прохазка, който също бе титуляр за домакините, заемейки позиция в халфовата линия. Рома завърши срещата с 10 души, след като в добавеното време на Лука Пелегрини получи втори жълт картон и трябваше да напусне терена.

Началото се оказа разочароващо, тъй като в продължение на повече от 20 минути нямаше нито едно опасно положение. Едва в 26-ата минута Ян Коваржик шутира над гредата от изгодна ситуация. В 39-ата Томаш Хори за малко да засече на празна врата и да изведе Виктория напред, но нападателят не достигна топката.

Втората част започна силно за чехите, които знаеха, че трябва да вкарат, за да стигнат до третото място. В 62-ата минута Ян Копик проби отдясно и пусна хубав успореден пас към Коварик. Вторият се измъкна зад защита на Рома и с хубаво пласиране на далечна греда вкара топката на опразнената врата за 1:0.

Само 6 минути по-късно Рома се върна в срещата. Давиде Сантон успя да се възползва от грешка на Лимберски отдясно, след което да пусне към останалия сам в наказателното поле на Рома Ченгиз Юндер. Турчниът с хубав премерен удар в долния десен ъгъл на вратата на съперника изравни.

Играчите на Виктория обаче продължиха да вярват и само 4 минути след това отново водеха в резултат. В 72-ата Коваржик стреля, стражът на Рома изби, но Хори я добави във вратата за 2:1, оформяйки крайния резултат. 

Виктория Пилзен - Рома 2:1

1:0 Ян Коварик 62‘

1:1 Ченгис Юндер 68‘

2:1 Томас Хори 72'

2:1 Лука Пелегрини (Рома) - червен картон 92'

Състави на двата отбора:

Виктория Пилзен: Алес Хруска, Милан Хавел, Лукас Хейда, Роман Хубник, Давид Лимберски, Роман Прохазка, Патрик Хрусовски, Ян Копик (Матиа Пецела 71‘), Алекс Чермак (Томас Хорава 81'), Ян Коваржик, Томас Хори (Якуб Режничек 87')

Треньор: Павел Върба

Рома: Антонио Миранте, Давиде Сантон (Алесандро Флоренци 75‘), Иван Меркано, Костас Манолас, Александър Коларов, Брайън Кристанте, Стивън Н'Зонзи (Лука Пелегрини 80'), Чнегис Юндер, Хавиер Пасторе (Николо Заниоло 60‘), Джъстън Клуйверт, Патрик Шик

Треньор: Еузебио Ди Франческо

Главен съдия: Антъни Тейлър

Стадион: „Досан Арена“

Крайно класиране в Група G:

Реал Мадрид 12 точки

Рома  9 точки

Виктория Пилзен 7 точки

ЦСКА Москва 7 точки