Манчестър Сити и Реал Мадрид се изправят един срещу друг в полуфинален мач-реванш от турнира Шампионска лига. Срещата на „Етихад“ е тази вечер, 17 май, от 22:00 часа българско време. Първият мач между двата европейски гранда приключи при равенство 1:1 на „Сантяго Бернабеу“. Победителят от сблъсъка тази вечер ще срещне на финала Интер, който снощи отстрани градския съперник Милан с общ резултат 3:0. Финалът на Шампионска лига е на 10 юни в Истанбул.

Епизод номер 1 от битката между Сити и Реал завърши без победител след равностойна игра. Манчестърци започнаха по-активно, но бяха наказани след чудесен удар на Винисиус Жуниор, който не остави шансове на съотборника си в националния отбор Едерсон. След почивката Кралският клуб игра по-добре и имаше на свой ред няколко изгодни положения, но стражът на „белите“ Тибо Куртоа бе матиран след топовен изстрел на Кевин Де Бройне. Наставникът на „белия балет“ Карло Анчелоти имаше претенции към съдията Артур Диаш за това, че топката е излязла извън очертанията на терена в тъч преди попадението на Де Бройне, но в крайна сметка голът бе зачетен.

Двата състава се изправят един срещу друг в повторение на полуфинала от миналата година, когато Реал продължи към спора за трофея след страхотна драма в реванша на „Бернабеу“. Сити бяха повели в резултата чрез Рияд Марез и имаха аванс от два гола, но късни попадения на Родриго и точно изпълнение на Карим Бензема от дузпа в продълженията елиминираха съпротивата на Пеп Гуардиола и компания. Сега обаче „небесносините“ имат домакинско предимство във втория сблъсък и ще се опитат да се възползват по най-добрия начин от него – тимът няма загуба у дома в ШЛ в последните пет години, както и от началото на тази – 14 победи във всички турнири на „Етихад“.

„Моето наследство, нашето наследство е вече изключително. Не сме глупави, знаем отлично важността на утрешния двубой. Един от най-ключовите, откакто сме заедно тук. Не можем да го отречем поради турнира, съперника и много други неща. Казах на играчите „изживейте го като огромна възможност, насладете се на момента. Какви късметлии сме. Невероятни щастливци сме да бъдем тук. Всичко е в нашите ръце, зависи от нас, не трябва да правим нещо изумително, просто да бъдем себе си и да спечелим един мач, за да стигнем финала“, каза Гуардиола на пресконференцията си преди срещата.

Сити са с възможност за исторически требъл, като са на победа от титлата във Висшата лига и са на финал за ФА Къп, където ги чака двубой с градския съперник Манчестър Юнайтед на 3 юни. Реал от своя страна има възможност да триумфира за 15-и път в турнира на богатите. Отборът загуби финала за Суперкупата на Испания от Барселона с 1:3, като каталунците детронираха Кралския клуб и в Ла Лига. Все пак, възпитаниците на Анчелоти грабнаха трофея за Купата на Краля след победа над Осасуна с 2:1 и защита на титлата в ШЛ ще означава завършването на кампанията с две купи във витрината.

Съдийска бригада от Полша ще ръководи сблъсъка на „Етихад“. Шимон Марчиняк получи наряд за главен съдия, а негови асистенти ще бъдат сънародниците му Павел Соколницки и Томаш Листкиевич. За четвърти съдия е назначен румънецът Ищван Ковач, а на ВАР-а ще оперират Томаш Квятковски и Бартош Франковски.