Лондонският Челси се класира за трети път в своята история за финал в Шампионската лига. Това се случи, след като „сините” от „Стамфорд Бридж” победиха с 2:0 гостуващия Реал Мадрид и с общ резултат 3:1 от двата полуфинала елиминираха испанския гранд от надпреварата.

Английският отбор изигра превъзходен мач, като не оставиха и за миг съмнение кой е по-добрият отбор в този дуел. Головете за хората на Томас Тухел се разпределиха в двете полувремена, като първо Тимо Вернер в 28-ата откри резултата, след като завърши на празна врата с глава след удар на Кай Хавертц в напречната греда, а в 85-ата Мейсън Маунт оформи крайния резултат, съкрушавайки Реал Мадрид напълно.

Челси - Реал Мадрид

източник: sofascore.com

„Лос меренгес” пък бяха напълно безпомощни при визитата си в Западен Лондон, като не успяха да противодействат по абсолютно никакъв начин на агресията при контрапресата, прилагана от Челси и сякаш логично напуснаха турнира, като надеждите на Реал за отличие през този сезон остават триумф в местната Ла Лига. Също така Реал Мадрид за втора поредна година отпада от този турнир от английски отбор, след като през миналия сезон „лос бланкос” преклони глава пред Манчестър Сити.

Така финалният мач от турнира ще бъде изцяло английски. В последния мач от турнира спор ще си дадат Манчестър Сити и Челси, като „гражданите” във вторник вечер елиминираха Пари Сен Жермен и красивият трофей ще остане в Англия за следващия сезон. Все още не е потвърдено, че този мач ще се играе в Истанбул, след като турският мегаполис бе отреден за „домакин”, като има вероятност английските клубове да спорят на митичния „Уембли” в следствие на пандемията от коронавирус

86 снимки


Донякъде учудващо, ала срещата между двата тима стартира много агресивно, като сериозна част от тази агресия идваше от играчите на "сините", които в рамките на няколко пъти в първите минути извършиха много груби нарушения срещу испанците, но реферът Орсато не декорира футболисти на Тухел. Първото спасяване пък бе направено от вратаря на Челси - Менди. Французинът спря в себе си удар на Тони Кроос от сериозна дистанция, който обаче беше сложно да затрудни тъмнокожия страж на лондончани.

В ответната атака и Куртоа трябваше да боксира топката. Антонио Рюдигер пробва удар от сериозно разстояние с фалц, а Куртоа изби напред. Именно пак германският бранител се пребори с глава за спорната топка, която отиде в Мейсън Маунт. Младият англичанин финтира с лекота Едер Милитао в наказателното поле отляво и даде успореден пас за Вернер, но Куртоа с крак спря опасността.

След 17 минути игра опитният халф на Реал Мадрид - Лука Модрич, реши да стреля през трима противникови състезатели, а ударът му бе добре пласиран, но и Менди внимаваше. В ответната атака Челси откри резултата чрез Тимо Вернер, който завърши пас отляво на Бен Чилуел, но вторият асистент-съдия на Даниеле Орсато вдигна флага си за засада на германеца, което беше и вярното решение.

Карим Бензема отправи страхотен изстрел от границата на наказателното поле, след като се освободи от опеката на Тиаго Силва и стреля в левия ъгъл на Менди, но френският страж покри ъгъла си и изби в корнер. В 29-ата минута контрапресата на Челси даде точния резултат за лондонския тим. Н'Голо Канте открадна топката на 70-ия метър в половината на Реал след неумело изнасяне на топката от "кралския клуб". Канте веднага сви вляво за Хавертц, който прехвърли излязли напред Куртоа, но ударът му спря в напречната греда. Топката отскочи от нея балонно, за да може Вернер да притича и с глава да открие резултата с удар на празна врата - 1:0 за Челси.

Десет минути преди края на първата част Реал стигна до нова изгодна ситуация за гол. Топката бе центрирана в наказателното поле на Челси за Карим Бензема, който бе "изпуснат" от бранителите на Челси. Нападателят отправи удар с глава, но Менди с една ръка прати топката в ъглов удар за Реал, от който не последва нищо.

Втората част стартира шеметно за домакините, които бяха много близо до това да удвоят своя актив срещу испанския си съперник. Капитанът Сесар Аспиликуета достави прекрасно центриране в наказателното поле на мадридчани за Хавертц. Германският плеймейкър надскочи Едер Милитао във въздуха и отправи удар с глава, който обаче спря в напречната греда на бившия вратар на Челси Куртоа. В 52-ата минута и Тиаго Силва опита удар с глава след свободен удар, но топката отлетя аут. Две по-късно Хавертц подаде на Вернер, който с пета елиминира Милитао, за да изведе Маунт сам срещу вратаря на Реал. Младият британец отправи удар, но с прекалено голяма сила и прехвърли вратата на белгийския страж на "лос меренгес" - аут.

В 59-ата минута Челси направи скандален пропуск. "Сините" за пореден път откраднаха много умело топката пред наказателното поле на гостите, а Хавертц и Вернер останаха "очи в очи" с Куртоа. Първият реши да стреля ниско по земя, вместо да комбинира със сънародника си вляво, а белгийският вратар с крак отрази удара на Хавертц.

Шест по-късно Менди комбинира с Азар в наказателното поле. Бившата звезда на Челси опита центриране отляво с много сериозна сила, а Менди отрази това топката да продължи към съотборник на белгиеца. Именно след това домакините организираха страхонто контранападение. Вернер пое топката и започна рейда си през средата на терена. Пред наказателното поле на Реал той даде вляво за Канте. Французинът стреля по земя, ала за пореден път Куртоа "спаси" Реал от сигурен втори гол. В 73-ата минута Маунт центрира много добре от ъглов удар към първа греда, а там Тиаго Силва изпревари защитниците на Мадрид, за да отправи удар с глава, но за съжаление на бразилския ветеран топката не намери очертанията на вратата на гостите - аут.

13 преди края резервата Пулишич задмина няколко съперникови футболисти и даде успореден пас за Хавертц, който не успя да нанесе завършващ удар отблизо в наказателното поле на Реал. Пет минути преди края Челси реши всичко в този дуел. Н'Голо Канте отново открадна топка при изнасяне от Реал Мадрид и веднага комбинира в наказателното поле на гостите с Кристиан Пулишич. Американецът първоначално се поколеба да комбинира с Мейсън Маунт и изчака. Все пак Пулишич даде пас към младия англичанин, който реализира втория си гол в турнира досега - 2:0 за Челси.

След втория гол двата отбора доиграха мача, като "сините" продължиха да бъдат по-солидният отбор, докато Реал Мадрид тотално сведе глава пред този си съперник, който ще спори с Манчестър Сити за трофея в края на месец май.


FT / ЧЕЛСИ 2:0 РЕАЛ МАДРИД

1:0 Тимо Вернер (29)

2:0 Мейсън Маунт (85)

Рефер: Даниеле Орсато /Италия/

Стадион: „Стамфорд Бридж” /Лондон/

Стартови състави на двата отбора:

Челси: Едуар Менди – Антонио Рюдигер, Андреас Кристенсен, Тиаго Силва - Сесар Аспиликуета, Жоржиньо, Н’Голо Канте, Мейсън Маунт, Бен Чилуел – Кай Хавертц – Тимо Вернер

Треньор: Томас Тухел

Реал Мадрид: Тибо Куртоа - Начо Фернандес, Едер Милитао, Серхио Рамос, Ферлан Менди - Лука Модрич, Тони Кроос, Каземиро - Винисиус Жуниор, Еден Азар, Карим Бензема

Треньор: Зинедин Зидан