Европейската футболна централа (УЕФА) обяви, че нападателят Карим Бензема, вратарят Тибо Куртоа и полузащитникът Кевин Де Бройне са тримата кандидати за наградата Играч на годината при мъжете за сезон 2021/2022.

Бензема и Куртоа бяха неразделна част от тима на Реал Мадрид, който спечели Шампионската лига, побеждавайки Манчестър Сити на Де Бройне по пътя към финала.

Куртоа беше избран за Играч на мача при победата с 1:0 над Ливърпул във финала, докато съотборникът му Бензема вкара 15 гола в надпреварата през миналия сезон, повече от всеки друг играч.

Номинираните за Треньор на годината пък са Карло Анчелоти (Реал Мадрид), Хосеп Гуардиола (Манчестър Сити) и Юрген Клоп (Ливърпул).

Любопитен факт е, че за първи път Лионел Меси или Кристиано Роналдо – сочени за двете най-ярки звезди на европейския футбол в началото на 21-и век, не са сред номинираните. Вече на 35 години, аржентинският гений Меси, има 10 титли с Барселона преди да се премести в Пари Сен Жермен, а наградата е била негово притежание през 2011-а и през 2015-а година. Кристиано Роналдо, който явно ще се наложи да остане в Манчестър Юнайтед въпреки желанието си, е бил три пъти номер 1 в анкетата на УЕФА – през 2014-а, през 2016-а и 2017-а година.

Победителите в отделните категории ще бъдат обявени на 25-и август в Истанбул по време на жребия за груповата фаза за Шампионската лига този сезон. Нито един от номинираните не е печелил наградата преди това, която първо е връчена на Лионел Меси (тогава в Барселона) през 2011-а година.

Миналата година наградата беше връчена на Жоржиньо, който стана шампион на Европа с националния отбор на Италия, но също така помогна и на Челси да спечели Шампионската лига.

УЕФА също така допълни, че все още не е прекратено гласуването за наградите в категориите при жените. Там номинациите на трите най-добри ще станат ясни другата седмица.