Манчестър Сити размаза с 4:0 европейския първенец Реал Мадрид и си осигури финал в Шампионска лига. „Гражданите“ ще играят на 10 юни в Истанбул срещу Интер на „Кемал Ататюрк“ - това ще е първи двубой в историята между манчестърци и италианския колос и то на най-голямата клубна сцена.

С победата си днес Сити взе реванш за драматичното отпадане от Реал миналата година на същата фаза от Турнира на богатите.

В герой за английския хегемон се превърна Бернардо Силва, който отбеляза първото и второто попадение в мача – двата гола дойдоха в рамките на по-малко от четвърт час в средата на първото полувреме. Едер Милитао си отбеляза автогол в средата на вторите 45 минути, а крайното 4:0 оформи влезлият от пейката Хулиан Алварес в добавеното време на двубоя.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

В първите минути Сити имаше териториално предимство, както се и очакваше. В 7-ата минута Халанд се отскубна, подмина Куртоа, но не му остана ъгъл за удар и опита подаване, което лесно бе пресечено от Камавинга. Минута по-късно Родри нахлу опасно в пеналта и стреля по диагонал, но в аут. Минути след това Грийлиш намери Халанд със страхотно центриране, но ударът с глава на норвежеца бе париран на самата голлиния от Куртоа.

Шест-седем минути по-късно ситуацията се повтори - Халанд стреля с глава, надскачайки Камавинга, но въпреки че бе хванат в крачка, Куртоа отново спаси.

При третата възможност за "гражданите" пропуск нямаше. Разиграване на Сити по десния фланг се пренесе към наказателното поле, където Бернардо бе намерен със страхотен вертикален пас от Де Бройне и с по-силния си ляв крак намери близкия ъгъл на Куртоа за 1:0.

След гола ситуацията на терена се успокои, като Реал започна да поглежда идея по-смело напред. В 34-ата минута Тони Кроос опита да изненада Едерсон отдалеч, но ударът му се отклони в напречната греда.

Едва две минути след гредата на германеца Сити нанесе втори удар. Грийлиш намери Гюндоган между четирима в наказателното поле, но германецът бе блокиран и се получи щастлив рикошет. Най-съобразителен бе Бернардо Силва, който с глава прати топката в мрежата на Реал - 2:0.

В самия край на полувремето Сити отново сви обръча около вратата на Реал, като при един удар Алаба изби топката на метър пред голлинията.

Второто полувреме почна с натиск на мадридския тим - Алаба стреля от фал в 51-вата минута, но Едерсон парира. В следващите минути Реал погледна доста по-смело към вратата на "небесносините" и опитваше атаки, което определено не се случваше през първите 45 минути.

В 71-вата минута Халанд бе изведен сам срещу Куртоа, но белгийският страж за трети път развенча нападателя, а впоследствие и гредата му помогна.

Четвърт час преди края Сити направи резултата 3:0. Центриране от свободен удар бе засечено от Мануел Аканджи, а след удара на швейцареца топката се отклони в Едер Милитао и стана неспасяема за Тибо Куртоа.

В самия край на срещата резервата Хулиан Алварес оформи крайното 4:0 след страхотен пас, получен от друг играч, влязъл от пейката - Фил Фодън.


FT  / Манчестър Сити - Реал Мадрид 4:0

1:0 Бернардо Силва 23`

2:0 Бернардо Силва 36`

3:0 Едер Милитао 76` (автг.)

4:0 Хулиан Алварес 90+1`

 

Манчестър Сити: Едерсон, Кайл Уокър, Джон Стоунс, Рубен Диаш, Мануел Аканджи, Родри, Илкай Гюндоган, Кевин Де Бройне, Бернардо Силва, Джак Грийлиш, Ерлинг Халанд

Треньор: Хосеп Гуардиола

Реал Мадрид: Тибо Куртоа, Дани Карвахал, Едер Милитао, Дейвид Алаба, Едуардо Камавинга, Тони Кроос, Лука Модрич, Федерико Валверде, Родриго, Карим Бензема, Винисиус

Треньор: Карло Анчелоти