Часове ни делят до епичния полуфинален испански сблъсък от Шампионската лига между двата градски съперника Реал Мадрид и Атлетико Мадрид.

Зидан: Трябва да мислим така, все едно няма да има реванш

Двубоят е във вторник от 21:45 часа на “Сантиаго Бернабеу”, а испанското издание “Марка” предлага интересна селекция от 8 фактора, които могат да решат дербито.

Атаката на “белите”

Марсело

източник: БГНЕС

Карвахал и Марсело са в перфектна форма за предстоящата среща с Атлетико. Те са виновниците за цели 21 гола на Реал през настоящия сезон като Карвахал е реализирал 10 асистенции, а Марсело – 11. Освен това “дюшекчиите” имат доста голям проблем от дясно на защитата, тъй като Хуанфран и Версалко за контузени, а Хосе Хименес ще пропусне срещата заради натрупани картони.

Облак печели битката с Навас

Ян Облак

източник: Gulliver/Getty Images

Статистиката бележи огромна разлика между вратарите на двата тима. Стражът на Атлетико Ян Облак спасява средно по 0.61 гола на мач, докато Кейлор Навас – 1.28. Може би най-доброто представяне на Навас срещу “дюшекчиите” е през сезон 2014/15 по време на четвъртфиналния двубой от Шампионската лига, когато защитата на Облак бе пробита в 177-ата минута на мача.

Нестабилността на Реал в дефанзивен план

Серхио Рамос

източник: Gulliver/Getty Images

Защитниците на Реал със сигурност не се намират в най-добрата си форма. Доказателство за това са едва 10-те мача без допуснат гол от общо 53 през настоящия сезон. Освен това, за последно са успявали да опазят мрежата си чиста преди 8 мача. “Дюшекчиите” пък се намират в най-добрата си серия, след като са били допуснали 39 попадения, с 28 по-малко от градския си съперник, който пък остана  без един от основните си бранители - Пепе.

Битката на топ реализаторите

Антоан Гризман и Кристиано Роналдо

източник: Gulliver/Getty Images

В Шампионската лига се наблюдава следната тенденция - Кристиано Роналдо успява да донесе победата на “Лос Меренгес” в турнира почти сам. В четвърфиналните сблъсъци с Байерн Мюнхен, португалецът вкара 5 попадения, като така измъкна “белите” напред в надпреварата. В Атлетико обаче не можем да наблюдаваме такава зависимост, тъй като Антоан Гризман и Кевин Гамейро си помагат един на друг в атака.  

Реал - по-силни във възхуха

Кристиано Роналдо

източник: Gulliver/Getty Images

Домакините имат предимство във въздуха. Роналдо, Серхио Рамос, Бензема и Рафаел Варан са вкарали общо 58 гола с глава през настоящия сезон, докато “Лос Рохибланкос” имат едва 16.

Няма BBC

а

източник: Gulliver/GettyImages

Зинедин Зидан няма да може да разчита на Бейл. Фаворит за неговата позиция се оказва Иско, който почива срещу Валенсия и е в топ форма през последния месец. Асенсио също може да партнира на Роналдо и Бензема в атака. Тони Кроос и Лука Модрич пък със сигурност ще започнат в средата и ще играят срещу Габи, Коке и Саул.

Неуравновесеният Каземиро

Каземиро и Луис Суарес

източник: Gulliver/Getty Images

Диего Симеоне е наясно, че полузащитникът на Реал Каземиро всеки път играе на ръба на изгонването. Ако му бъде отсъден жълт картон в началото на мача, това със сигурност ще подейства на увереността му. Това вече се случи веднъж срещу Байерн и още един път в дербито с Барселона. Бразилецът бе част от множество опасни ситуации, които можеха да оставят тимът му с 10 играчи на терена. Ако Атлетико реши да се възползва от слабата психика на Каземиро, определено има шанс да надвие съперника.

Евентуалното завръщане на Караско

Яник Ферейра-Караско

източник: Gulliver/GettyImages

Крилото на Атлетико Яник Караско получи контузия в рамото в мача срещу Виляреал, но вчера тренира с групата и по всичко изглежда, че ще бъде на линия за сблъсъка с “Лос Меренгес”. Неговото присъствие на терена ще представлява проблем за Реал, както се оказа и на финала от Шампионската лига между двата тима през миналата година.