Генералният секретар на УЕФА Теодор Теодоридис потвърди появилите си в западните медии информации, че до края на седмицата е възможно Реал Мадрид, Барселона и Ювентус да бъдат изхвърлени от участие в евротурнирите. В изявлението си той е категоричен, че създателите на Суперлигата трябва да понесат последствията си.

„Ако не спазват правилата, може да бъдат извадени. Всичко зависи от тях. Всички останали клубове от Суперлигата приеха техните наказания. Това няма да бъде лично решение на президента на УЕФА Александър Чеферин или на Изпълкома. Нито той, нито аз можем да се бъркаме в работата на юристите на организацията и на отделните комисии“, обяви Теодоридис пред „Марка“.

„Трите клуба ще имат право да обжалват пред Спортния арбитражен съд. Ние уважаваме върховенството на закона. Понякога печелим делата, друг път губим, но винаги се съобразяваме с решението на съда. УЕФА има независима правна комисия, чиито решение са разглеждат от независимия Спортен арбитражен съд. Това гарантира спазването на законите, приети от Европейския съд и съобразени с правата на човека“, допълни генералният секретар на УЕФА.

Както е известно, късно вечерта на 19 април беше обявено създаването на Европейска Суперлига с участието на Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Манчестър Сити, Арсенал, Челси, Тотнъм, Барселона, Реал Мадрид, Атлетико Мадрид, Интер, Милан и Ювентус.

Само два дни по-късно английските клубове се отказаха от проекта. Те бяха последвани от Атлетико Мадрид, Интер и Милан. Единствено верни на Суперлигата останаха Барселона, Реал Мадрид и Ювентус.

УЕФА вече наложи финансови санкции на деветте разкая ли се клуба. Трите тартора обаче ще понесат сериозно наказание. На 25 май беше потвърдено, че срещу трите клуба е заведена съдебна процедура от страна на европейската футболна централа.