Испанските отбори Реал Мадрид и Барселона могат да съдят останалите 10 клуба, които през последните часове се отказаха от участие в Европейската Суперлига, пише „Financial Times“.

Първите, излезли от Суперлигата, бяха шестте английски гранда - Манчестър Сити, Челси, Арсенал, Тотнъм, Ливърпул и Манчестър Юнайтед, като те го направиха късно вечерта във вторник. Във вчерашния ден това направиха испанския Атлетико Мадрид, както и от италианските Интер, Милан и Ювентус.

По този начин само Реал и Барса досега не са излезли с официални позиции, в които се отказват от намерението си да сформират ново състезание. В изявлението си от вчера обаче „биаконерите“ не отбелязват в прав текст, че категорично напускат турнира, което би могло да спаси торинци от евентуален съдебен иск срещу тях. Не е ясно ако се стигне до дело, какви компенсации биха могли да поискат ищците.

В интервюто си от преди няколко дни председателят на Суперлигата и президент на Реал  Флорентино Перес беше категоричен, че е изключено участниците да се откажат заради обвързващите ги договори, а вицепредседателят на турнира и президент на Ювентус Андреа Аниели по-късно добави, че договорката между отборите е „подпечатана с кръв“. По-рано днес Перес пък заяви в друго интервю, че форматът все пак ще се осъществи в бъдеще.

Според „Financial Times“, които се позовават на свои копия от договора, 12-те клуба се били разбрали никой от тях да не напуска след началото на състезанието поне до юни 2025 година. След това те щели да имат това право, но с едногодишно предизвестие. В случай на неспазване на тези правила, отказалият се клуб е щял да бъде задължен да върне своя дял от началната инвестиция на основния спонсор „JPMorgan“ в размер на 3.25 милиарда евро.

До подобна глоба обаче едва ли ще се стигне, тъй като оттеглилите се отбори го направиха едва няколко дни след обявяването на турнира и не са получи въпросните финансови средства.