УЕФА заяви, че прекратява съдебното си дело срещу Реал Мадрид, Барселона и Ювентус заради участието им в противоречивия проект Европейска Суперлига, в съответствие с решение на Мадридски съд.

Европейската футболна централа сподели в понеделник вечер, че „процедурата е анулирана, сякаш никога не е била отваряна“. Това е последната страница в аферата, която разтърси световния футбол. Трите европейски гранда бяха сред 12-те „клуба основатели“, които през април излязоха с предложение за нова елитна надпревара. Останалите девет членове бързо се отказаха от идеята, когато фенове и други клубове реагираха гневно на иницитивата, но Реал, Барса и Юве отказаха да се пречупят.

УЕФА, която преследваше трите клуба за това, което нарече „потенциално нарушение на законовата рамка на УЕФА“, добави, че „няма да изисква плащане“ от другите девет клуба, включително английските Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм. Клубовете от Висшата лига се бяха споразумели да платят общо 22 млн. паунда като жест на „добра воля“ заради аферата. Другите три клуба сред 12-те бяха Атлетико Мадрид, Милан и Интер.

Според експерти идеята за Суперлига по никакъв начин не е „мъртва“ и президентът на Барселона Жоан Лапорта наскоро предупреди, че проектът е „все още жив“. Той сподели, че Суперлигата ще означава „финансова стабилност за клубовете и ще направи турнира по-атрактивен“. УЕФА в понеделник сигнализира намерението си да продължи да отстоява своята позиция. „УЕФА ще продължи да взима всички необходими стъпки, в стриктно съответствие с националните закони и тези на Европейския съюз, в опит да защити интересите на УЕФА и на всички футболни собственици“, се казва в изявление на Европейската футболна централа.