УЕФА започва дисциплинарно разследване срещу клубовете, които отказаха да се разграничат от Европейската Суперлига - Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, твърди „The Athletic“. Целта на проверката е да се открият евентуални нарушения на правната рамка на УЕФА във връзка с проекта Суперлига. 

Миналата седмица останалите девет клуба подписаха „Декларация за ангажираност“ с УЕФА, според която те се съгласиха да им бъде наложена глоба от по 100 милиона евро, ако в бъдеще решат отново да участват в подобен проект, който не е под егидата на европейската футболна централа. И деветте клуба - Арсенал, Челси, Атлетико Мадрид, Милан, Интер, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм, бяха наказани да платят и 15 милиона евро, които да отидат в полза на детския, младежкия и масовия футбол в Европа. Те се съгласиха и на глоба от 50 милиона евро, ако нарушат други свои ангажименти към УЕФА като част от споразумението.

Що се отнася до останалите три клуба - санкциите ще са доста тежки и дори жестоки. Твърди се, че става дума за двугодишно изваждане на отборите от всички международни европейски състезания, а за това наказание настоява лично президентът на централата Александър Чеферин.

УЕФА публикува изявление, което гласи:

„В съответствие с член 31, параграф 4 от Дисциплинарните правила на УЕФА, етичните и дисциплинарни инспектори на УЕФА днес бяха назначени да проведат дисциплинарно разследване във връзка с потенциално нарушение на правната рамка на УЕФА от Реал Мадрид, ФК Барселона и Ювентус във връзка с така наречения проект „Суперлига“. Допълнителна информация по този въпрос ще бъде предоставена след време“.

Миналата седмица и трите европейски гранда излязоха с обща позиция, в която твърдят, че не планират да се оттеглят от новосформираната надпревара, но са готови за разговори с УЕФА и ФИФА за намирането на начин за реализирането на проекта. Те обаче са разочаровани от оказвания им натиск.

УЕФА обяви, че деветте клуба, които са се оттеглили от Суперлигата, са се съгласили и с реформите в Шампионската лига от 2024 година и, че всички одобрени мерки за реинтеграцията им в европейските клубни турнири са „пълни и окончателни“.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.