Реал Мадрид постигна важна победа с 2:0 над Рома в мача от петия кръг на Група „G” на Шампионската лига и така си гарантира първото място в потока кръг преди края. Головете на стадио „Олимпико“ отбелязаха Гарет Бейл и Лукас Васкес и така „белите“ записаха втори успех над „вълците“, които на „Бернабеу“ отстъпиха с 0:3.

Още преди началото на двубоя между Реал и Рома и двата състава си бяха гарантирал класиране за фазата на директните елиминации. Това бе така заради загубата на хранещия надежди за втовото място ЦСКА Москва от Виктория Пилзен (1:2). При поражението на руския гранд насред „Лужники”, испанците и италианците се очертаха като сигурни осминафиналисти, а като интрига оставаше кой ще грабне лидерството. Със спечелените три точки в Рим, бранещият Купата с големите уши испански гранд натрупа 12 на върха в подреждането, докато италианският гранд остана с 9 на второто място. Дори „лос бланкос“ да отстъпят на ЦСКА Москва в последния кръг, а римляните да надвият Виктория Пилзен, предимството в преките дуели ще остави на върха момчетата на Сантиаго Солари.  

Новият наставник на „балета“ остави Иско извън групата. Положението на халфа под ръководството на доскорошния треньор на втория тим на Реал не е розово, след като не е бил титуляр в нито един от петте двубоя, в които начело на испанския гранд е утвърденият за наследник на Жулен Лопетеги.

Срещата на живо изгледа Антонио Конте, който след уволнението на Лопетеги, бе спряган с Кралския клуб. 

През първото полувреме стадио „Олимпико” по-чистите положения бяха в полза на „вълците“, докато през вторите 45 минути действащият европейски клубен шампион наложи тотална доминация и закономерно достигна до две попадения.

Първата по-интересна ситуация в мача се състоя в 34-ата минута. Патрик Шик достигна до една отбита топка в наказателното поле и стреля, но Тибо Куртоа демонстрира котешки рефлекс и изби.

Във втората минута на добавеното време на първата част Ченгиз Юндер пропиля страхотен шанс. От вратарското поле, от чиста позиция той пропусна да разстреля Куртоа, пращайки топката високо над напречната греда.

Неприятности през първите 45 минути имаше щабът на домакините. Старши треньорът Еузебио ди Франческо бе принуден да прави смяна още 22-ата минута, след като Стефан Ел Шаарави получи травма и мястото му зае Джъстим Клуиверт.  

След почивката се видя мобилизация в редиците на действащия европейски клубен шампион и още 47-ата минута нулевото реми бе нарушено. Карим Бензема комбинира с намиращия се на границата на наказателното поле Гарет Бейл, който успя да се завърти, навлезе в пеналта и с изстрел по земя от около 12 метра прати топката в мрежата на Робин Олсен за 1:0.

Рома отвърна малко след подновяването на играта. В 49-ата минута Николо Дзанило намери пространство в наказателното поле на гостите и шутира, ала Куртоа отново бе бдителен и отрази.

Нова добра възможност се разкри пред „белия балет“ след 50 минути игра. Тогава Бейл се измъкна очи в очи с Олсен, който обаче в тази ситуация успя да парира.

Преднината на Реал набъбна на 2:0 в 59-ата минута. Лука Модрич проби отдясно, след това комбинира с Рафаел Варан, който центрира към далечната греда, където бе Карим Бензема. Французинът свали към Лукас Васкес, а той засече за 2:0.

Натискът на Реал продължи и в 65-ата минута Бензема бе на път да запише и попадение на сметката си, но Олсен осуети плановете му.

Една от последните по-интересни ситуации в мача дойте в 87-ата минута. Марсело получи отлично асистенция в наказателното поле, но прати топката встрани от вратата.

Стартови състави: 

Рома: Олсен, Коларов, Фасио, Манолас, Флоренци, Крисанте, Н‘Зонзи, Ел Шаарави, Дзаниоло, Юндер и Шик

Реал Мадрид: Куртоа, Карвахал, Варан, Рамос, Марсело, Кроос, Йоренте, Модрич, Лукас, Бензема, Бейл

Класиране в Група „G”:

  1. Реал Мадрид 5 мача 12 точки
  2. Рома 5 мача 9 точки
  3. Виктория Пилзен 5 мача 4 точки
  4. ЦСКА Москва 5 мача 4 точки