Летният трансферен пазар в Испания окончателно се превърна в сезонна разпродажба в евтин магазин. След година и половина мачове при закрити врати касите на клубовете са празни – „искам, но не ми стиска“ е основният рефрен.

До момента в Ла Лига са окончателно финализирани 51 трансфера, като сумарните разходи за тях са 111,5 милиона евро. Това е безпрецедентно дъно за последното десетилетие. Единствено през 2012 година разходите за нови попълнения са в сходни нива, но пак са близо 30% по-високи - 145,1 милиона евро. Ако обаче направим съпоставка спрямо последния сезон преди коронавируса с неговите 1,301 милиарда евро, то разликата е колосална. Освен това трябва да се има предвид, че днешните 111,5 милиона евро могат да се стопят допълнително, тъй като някои клубове като Еспаньол и Райо Валекано се изхитриха да купуват под условие .

Друго следствие на затегнатите колани е огромният приток на свободни агенти. Към днешна дата те дори са повече като бройка от играчите, за които е платена трансферна сума – 30 срещу 21. Привлечените под наем засега са малко, но се очаква, че броят им ще се увеличи към края на трансферния прозорец, когато съставите ще са избистрени и клубовете ще предпочетат да преотстъпят дълбоките си резерви, за да спестят от заплатите им. Все пак трябва да се отбележи, че макар днес в Ла Лига разходите за трансфери да са паднали четири пъти в сравнение с миналото лято, днес клубовете са по-смели и не се ориентират към варианта да покриват текущи плащания с приходи от трансферния пазар. През 2020 г. те затвориха прозореца на сумарен плюс в размер на 130 милиона евро, докато сега все пак са похарчили 54 милиона евро в повече в сравнение с онова, което са изкарали от продажби.

Някои все пак вярват, че пазарът ще се раздвижи в оставащия месец и половина до затварянето му. Надеждите са свързани преди всичко с Висшата лига на Англия. Очакванията са, че ако някой от тамошните грандове направи входящ трансфер от Испания, това ще рефлектира на пазара в Ла Лига, като продавачът реинвестира част от парите за нови попълнения.

Но това засега са само презумпции в сферата на теорията на вероятностите. В реалността до момента най-големите имена дойдоха като свободни агенти. По тази схема Барселона прибра Серхио Агуеро и Мемфис Депай. Въпреки сериозните си финансови проблеми, каталунците все пак  платиха някакви реални пари за десния бек на Бетис Емерсон, макар че реалният им баланс да е на плюс.

По всички личи обаче, че Реал Мадрид няма да даде и евро за нови, като единственото му попълнение е свободният агент Давид Алаба. Дълго време на „Бернабеу“, се говореше за Килиан Мбапе и Ерлинг Халанд, но към днешна дата това си остават празни приказки. Мбапе нееднократно заяви, че няма да преподпише с ПСЖ, но това не направи шефовете на „Парк де Пренс“ по-сговорчиви, въпреки че до края на договора му остава само година. Привличането на Халанд изглежда още по-непосилна задача в краткосрочен план, макар през следващото лято откупната му клауза да падне до 75 милиона евро.

Според информация на „Марка“ в понеделник президентът на Реал Флорентино Перес е събрал Борда на директорите, за да им съобщи, че през това лято няма да има повече входящи трансфери. Алаба ще остане единственото ново попълнение заедно със завърналите се от наем Йодегард, Бейл и Себайос плюс Хесус Вайехо и Лука Йович, които ще са с по-периферна роля. На този фон най-много развързаха кесията шампионите от Атлетико Мадрид, плащайки 35 милиона евро на Удинезе за Родриго де Паул.

Повече подробности четете в днешния брой на "Мач Телеграф"