Макар че се намира на 19 точки зад лидера в Ла Лига Барселона, действащият шампион на Испания Реал Мадрид премина през януарския трансферен пазар през 2018 година без нито един трансфер. Всъщност „белия балет”, който наскоро изхвърча от турнира за Купата на Краля, е единственият от Примера дивисион, който не осъществи нито изходящ, нито входящ трансфер.

Всички останали клубове от испанския футболен елит направиха поне по една маркова покупка. Барселона пръсна 160 милиона евро за Филипе Коутиньо, докато Атлетико Мадрид от началото на годината може да разчита на завърналия се Диего Коста. Валенсия се подсили с Лусиано Вието, а Севиля привлече опорния халф от Суонси Сити Роке Меса. Дори Атлетик Билбао разбуни духовете, привличайки централния защитник Иниго Мартинес от регионалния съперник Реал Сосиедад. Бетис също вкара свежа кръв в редиците си, подписвайки с Марк Бартра и Рубен Кастро.

Реал Мадрид набеляза следващата си цел

Факт е, че в Реал Мадрид се зарекоха, че няма да взимат нови играчи през януари, като тепърва ще се види дали това е било далновидно решение предвид зле развиващия се сезон към момента. Очевидно големите покупки са оставени за лятото, когато и цените ще бъдат по-разумни.

Може би обаче има и друга причина за тоталната пасивност на Реал Мадрид. Откакто президентът Флорентино Перес започна настоящия си мандат, историята помни само 3 зимни покупки, като нито една от тях не бе особено успешна.

Сампаоли: Икарди е близо до Реал Мадрид

 През 2011 година на „Сантиаго Бернабеу” пристигна нападателят Емануел Адебайор (под наем от Манчестър Сити). Тогоанецът изигра 22 мача и вкара 8 гола за 6 месеца.

Две лета по-късно през януари бе привлечен по спешност вратаря на Севиля Диего Лопес срещу 3,5 милиона евро. И той обаче не остави някаква значима следа.

Лопетеги се тревожи за Иско и Асенсио

Най-необоснованият харч бе в началото на 2015 година, когато бе закупен вътрешния халф Лукас Силва от Крузейро. Макар сумата да не бе оповестена официално, в Испания научиха, че той е струвал 14 милиона евро. Бразилецът обаче не можа да се впише при „лос бланкос”, които още през следващия сезон го пратиха под наем в Олимпик Марсилия. Към момента той все още е собственост на Реал, като е преотстъпен обратно в Крузейро.