Белгийският национален селекционер Роберто Мартинес се надява Еден Азар да играе по-често на клубно ниво, за да влезе във форма за предстоящото Световно първенство в Катар. Играчът бе капитан при победата с 3:1 над Естония в Брюксел, но той играе рядко за испанците след редица дългосрочни контузии.

"Пожелавам му на първо време да опази здравето си. Това важи за всички и се надявам националите ни да са във форма, тъй като конкуренцията в този отбор е наистина много, много голяма", каза Мартинес.

Азар е един от футболистите от "златната" генерация, която държи Белгия на първо място в ранглистата на FIFA от 2018 година насам, но която също така продължава да не успява да стигне до голям финал. Европейското първенство бе голямо разочарование с четвъртото място и сега Белгия ще има нов шанс да се докаже в Катар.

"Този отбор е пълен с футболисти, които ни правят фаворити във всеки мач и хората очакват да спечелим всичко. Това създава напрежение, но аз съм доволен как реагират момчетата. Всеки от тях е в различно положение на клубно ниво, но когато стигнат до националния отбор, те постигат забележителна симбиоза", продължи Мартинес.

"Под мое ръководство вече имаме 27 квалификационни мача и сме спечелили 25 от тях, което няма как да не ме задоволява. Трябва да се радваме на тези резултати, защото те са необичайни. За догодина трябва да работим по някои детайли, но преди това ни предстои мач срещу Уелс, който трябва да спечелим. Трябва да бъдем отговорни на терена, тъй като съперникът ни иска да стигне до плейофите и ще се хвърли с всички сили. На тренировъчния лагер през пролетта смятам да взема само играчи с под 50 повиквателни, за да можем да изясним техните роли в отбора. След това ще имаме шест мача на високо ниво в Лигата на нациите - четири през юни и два през септември. Това ще бъде отлична подготовка за световното първенство", завърши селекционерът.