След 7 години в Нидерландия, медалистката в скока на височина от Игрите в Рио Мирела Демирева отново избира България. Това обяви самата тя за предаването "На фокус" по NOVA. 

Олимпийският ни вицешампион пропусна цялата състезателна 2023 година заради  контузия. Олимпийската вицешампионка от Рио започна новия лекоатлетически сезон  с победа на турнир в Германия, а след това спечели титлата в скока на височина на Балканското първенство в зала в Истанбул. Олимпийските игри в Париж ли ще бележат края на атлетическата й кариера и защо примата в скока на височина ще се завърне в България след седем години живот в Нидерландия?

„Радвам се, че преборих тази контузия. Много ми се скача! Трябват ми повече състезания, за да мога да развия върхова спортна форма. Това е олимпийска година. Това е най-сладката година, годината за която си работил четири години. Хубаво е да знаеш, че идва нещо голямо и ти имаш шанс да участваш в него, и да дадеш най-доброто от себе си”, споделя Демирева.

Наша олимпийска гордост обмисля оттегляне след Париж 2024

По нейни думи атлетиката е индивидуален спорт, но в същото време е един от най-социалните спортове, тъй като е и много достъпен. „Адски много хора участват в големите първенства. Много обичам атлетиката. Разбира се, когато реализираш труда си чувството е неописуемо, защото зад този труд стоят много хора, и това е един споделен успех. И разбира се, всички много ти се радват. Знаеш защо си отишъл там, знаеш какво стои зад гърба ти. То е нещо което трябва да усетиш с цялото си същество. Думите не ми стигат”, убедена е Демирева. Шампионът ни в скока на височина, е убедена, че нищо не може да се сравни с радостта от спечелването на олимпийски медал.

„Пожелавам го много все повече българи да изпитат тази радост, която аз изпитах тогава. Но може би момента, в който изпитах най-голямо удовлетворение, е когато за първи път скочих два метра. Не можеш да сравниш нищо с олимпийски медал, но това беше някакъв връх за мен, който беше много сладък. Но няма нищо като Олимпийските игри. Самата енергия е толкова различна на един олимпийски форум. Аз винаги това съм казвала на семейство и приятели, че когато влезнеш в олимпийското село, то е като една социална утопия, духът е много висок”, допълва Демирева.

източник: NOVA

Мирела е израснала на стадиона. Майка й Валя е спринтьорка, баща й – Красимир, е бивш състезател на 400 метра с препятствия. На 14 години прави своя дебют в сектора скок на височина, а сега 20 години по-късно, е на път  да  се оттегли  от спорта. Най-вероятно ще го направи след Олимпийските игри в Париж.

През 2014 г. Мирела Демирева взима решение да замине и да живее в Нидерландия, и в страната на лалетата да се подготвя при треньора Рини ван Лееуин. Изборът й бе правилен и двамата изградиха успешен шампионски тандем. Признава, че все по-често я връхлита носталгията към родната България.

„И там е хубаво и тук е хубаво, но е различно. Много ми харесва словосъчетанието – роден край. Не можеш да сравняваш нищо с вкъщи, но в Нидерландия не се живее трудно. Трудно се живее в чужбина, но не се живее толкова трудно в Нидерландия. Много ми липсва вече вкъщи. Всичко ми липсва. Планините ми липсват. София ми липсва, разбира се, въобще не трябва да споменавам за приятелите и семейството. Храната ми липсва”, споделя тя. Мирела Демирева се самоопределя като гражданин на света.

Целия разказ гледайте във видеото.