Реал Мадрид постигна пореден паметен обрат в своята история и се класира за финал в Шампионска лига. "Белите" победиха Байерн Мюнхен с 2:1 в реванш от полуфиналите на "Сантиаго Бернабеу", след като до 88-ата минута губеха с 0:1. Така след 2:2 в първата среща възпитаниците на Карло Анчелоти ще спорят за трофея с Борусия Дортмунд на "Уембли", който може да бъде 15-и във витрината на "белия балет".

Алфонсо Дейвис даде аванс на баварците в 68-ата минута със страхотен гол. Малко след това автогол на канадеца беше отменен заради нарушение на Начо в атака. В 88-ата минута резервата Хоселу се възползва от грешка на Мануел Нойер и изравни, а две минути по-късно отново играещият под наем от Еспаньол нападател прати топката във вратата. Първоначално попадението беше отменено заради засада. ВАР обаче показа, че такава няма и обратът беше факт. 

Дълбоко в добавеното време се получи много спорна ситуация, след като Матайс де Лихт вкара гол, но малко преди това беше отсъдена засада на Нусаир Мазрауи. Повторенията обаче не убедиха, че такава има. 

Gulliver/GettyImages
76 снимки

Карло Анчелоти направи една промяна в своя състав в сравнение с първата среща. Даниел Карвахал се завърна след наказание и замени Лукас Васкес. Томас Тухел предпочете юношата Александър Павлович за сметка на Леон Горетцка. Напълно възстановени бяха Матайс де Лихт и Серж Гнабри. Двамата заеха местата на Ким Мин-Джае и Томас Мюлер, които бяха титуляри на "Алианц Арена".

Срещата започна с корнер за "белите" още в началните секунди. След центрирането на Тони Кроос обаче не последва опасност пред Мануел Нойер. Във 2-ата минута Конарда Лаймер опита извеждащ пас към Лирой Сане. Германецът овладя топката на гърди, след което беше хванат с двете ръце от Ферлан Менди пред наказателното поле, но изненадващо главният рефер Шимон Марчиняк не отсъди нарушение. 

В 6-ата минута Даниел Карвахал получи отдясно и пусна остър пас по земя в наказателното поле, но Родриго се размина на сантиметри с топката. Малко след това Байерн организира многоходова атака, при която Йозуа Кимих подаде към Джамал Мусиала пред наказателното поле. Офанзивният халф намери Серж Гнабри отдясно, който веднага потърси далечния ъгъл, но топката премина покрай вратата. 

В 13-ата минута гредата спаси баварците. Домакините изпълниха бързо тъч, макар че на терена имаше две топки. Карвахал намери непокрития Винисиус, който се обърна и от десетина метра отправи удар в дясната греда. Топката се озова в Родриго, а той веднага нанесе удар, спасен от Мануел Нойер, след което вратарят улови топката. Две минути след това шут на Винисиус премина над вратата. 

В следващите минути Реал атакуваше повече, но не затрудни отбраната на германския колос. В 27-ата минута Серж Гнабри получи поредна мускулна контузия през този сезон, а на неговото място се появи Алфонсо Дейвис. Минута по-късно Йозуа Кимих напредна отдясно и опита пас в наказателното поле. Антонио Рюдигер изби, но топката се озова право в Хари Кейн, който нанесе удар без подготовка и принуди Андрий Лунин да избива в корнер. 

Gulliver/GettyImages
89 снимки

В 40-ата минута Винисиус пусна остър пас отляво към Родриго. Нападателят не успя да играе с топката, която обаче беше насочена в очертанията на вратата, а Мануел Нойер с блестяща намеса изби в корнер. Три минути след това Лунин улови шут на Нусаир Мазрауи от около 20 метра. 

В продължението на първата част Джамал Мусиала елегантно елиминира двама противници и освободи много пространство за Конрад Лаймер. Австриецът получи топката и опита да изведе Хари Кейн сам срещу вратаря, но подаването му беше прекалено дълго. 

Втората част започна с добра възможност за Байерн. Хари Кейн овладя в центъра на терена и подаде към Алфонсо Дейвис отляво. Канадецът напредна, справи се с Даниел Карвахал и потърси далечния удар. След рикошет топката мина опасно над горната греда и излезе в корнер. В 53-ата минута Федерико Валверде отправи удар от далечна дистанция, който беше безкрайно неточен. 

Секунди по-късно Хари Кейн се пребори с Начо и Ферланд Менди, навлезе в наказателното поле и шутира в близкия ъгъл, но Андрий Лунин успя да избие. В 55-ата минута Винисиус проби отляво, направи няколко финта срещу Матайс де Лихт и пусна успореден пас към Родриго. Бразилецът успя да изпревари Ерик Дайър и да нанесе удар, но покрай вратата. 

В 59-ата минута Конрад Лаймер фаулира Джуд Белингам пред наказателното поле. Родриго изпълни прекия свободен удар и насочи в долния десен ъгъл, но Мануел Нойер блесна със спасяване. Секунди по-късно баварците отнеха топката в полето на домакините, но Джамал Мусиала не успя да комбинира с Лирой Сане. 

Реал веднага отговори с пореден пробив на Винисиус отляво. Бразилецът навлезе в наказателното поле и шутира между двама футболисти на гостите и предизвика ново спасяване на Нойер. 

Отговорът на баварците не закъсня. В 66-ата минута Алфонсо Дейвис получи от Александър Павлович отляво. Фланговият футболист напредна и подаде към Джамал Мусиала, който без да се бави отправи удар, но Лунин успя да избие в корнер. 

В 68-ата минута Байерн поведе. Хари Кейн с безупречен пас намери Алфонсо Дейвис отляво. Канадецът овладя топката, справи се с Ферлан Менди, навлезе в наказателното поле и с магичен шут в далечния ъгъл не остави шансове на вратаря - 0:1. 

В 71-ата минута "белите" си помислиха, че са изравнили резултата, но голът беше отменен заради нарушение в атака на Начо. Защитникът изблъска с две ръце Йозуа Кимих при изпълнение на корнер. След това топката се озова в него, а той я продължи, като кълбото срещна крака на Алфонсо Дейвис и влезе във вратата. Реферът Шимон Марчиняк беше привикан от ВАР, изгледа повторение на ситуацията и отмени гола. 

В 76-ата минута Джамал Мусиала навърза двама противникови футболисти и пусна към Хари Кейн отляво в наказателното поле. Англичанинът нанесе силен удар от малък ъгъл, но покрай вратата. Шест минути след това резервата Ким Мин-Джае се извиси след центриране от корнер на Йозуа Кимих и нанесе удар, който срещна горната греда. Веднага след това Марчиняк отсъди нарушение в атака. 

В 83-ата минута Винисиус изпревари Йозуа Кимих след центриране на Антонио Рюдигер, но нанесе удар над вратата. Две минути след това баварците организираха страхотна контраатака, след като влезлият преди секунди Томас Мюлер се пребори за топката пред собственото си наказателно поле. Ветеранът напредна с топката, но подаде лош пас към Алфонсо Дейвис. Канадецът овладя топката и все пак намери Конрад Лаймер, който от своя страна опита да изведе Александър Павлович сам срещу вратаря, но Лука Модрич изпревари младока и предотврати опасност за Андрий Лунин. 

Реал изравни резултата в 88-ата минута след груба грешка на Мануел Нойер. Винисиус получи от Джуд Белингам отляво и отправи удар, с който вратарят трябваше лесно да се справи. Нойер обаче не успя да улови топката, а от това се възползва Хоселу, който от няколко метра нямаше как да сбърка - 1:1. 

"Белите" натиснаха след попадението и две минути по-късно топката отново се озова във вратата на Байерн. Защитата на гостите не успя да изчисти добре топката, при което Белингам намери Рюдигер отляво в наказателното поле. Защитникът пусна успореден пас към Хоселу, който засече във вратата. Първоначално попадението беше отменено заради засада. След намесата на ВАР обаче голът беше зачетен. 

Дъпбоко в добавеното време при изсипана топка в наказателното поле към Нусаир Мазраи страничният съдия вдигна засада. Мароканецът свали топката с глава, а Томас Мюлер я продължи към Матайс де Лихт, който я прати във вратата. Попадението не беше зачетено, а футболисти и треньори на Байерн имаха основателни претенции, че играта не е продължена, след което ситуацията да се провери от ВАР. Повторенията пък изобщо не убедиха, че Мазрауи е бил зад отбраната на "белия балет". 


Реал Мадрид - Байерн 2:1

0:1 Алфонсо Дейвис (68)

1:1 Хоселу (88)

2:1 Хоселу (90)

Реал: Андрий Лунин, Даниел Карвахал, Начо, Антонио Рюдигер, Ферлан Менди, Орелиен Чуамени (69 - Едуардо Камавинга), Тони Кроос (69 - Лука Модрич), Джуд Белингам (90+9 - Едер Милитао), Федерико Валверде (81 - Хоселу), Родриго (81 - Браим Диас), Винисиус

Треньор: Карло Анчелоти

Байерн: Мануел Нойер, Йозуа Кимих, Матайс де Лихт, Ерик Дайър, Нусаир Мазрауи, Александър Павлович, Конрад Лаймер, Серж Гнабри (27 - 19. Алфонсо Дейвис), Лирой Сане (76 - Ким Мин-Джае), Джамал Мусиала (85 - Томас Мюлер), Хари Кейн (85 - Ерик-Максим Чупо-Мотинг) 

Треньор: Томас Тухел 

Съдия: Шимон Марчиняк

Стадион: "Сантиаго Бернабеу"