Адвокатите на футболния мениджър Жорже Мендеш са се опитали да скрият част от документацията относно приходите на звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо, след като данъчните власти в Испания са я изискали.

Кристиано е обвинен в укриването на над 150 милиона евро и е заплашен от затвор.

Според Spiegel Роналдо, по схема, изработена от неговия агент Жорже Мендеш е укрил данъците чрез офшорки, разположени на Британските Вирджински острови.

Данъчните власти са започнали разследването срещу Роналдо на 3 декември 2015 година.

Според информациите, адвокатите на Мендеш са предоставили само част от фискалната рамка за Роналдо на данъчните.

Данъчните в Испания потвърдиха, че разследват Роналдо

Данъчните в Испания крият от година разследването срещу Кристиано

Скандалът около Кристиано набира сила

Роналдо използва сложна схема, за да канализира доходите относно имиджовите си права. От 2009 г. нападателят на Реал Мадрид използва компанията Tollin Associates, която е компания фантом от Вирджинските острови, за да се предпази 74,8 милиона евро от приходите си. Вирджинските острови са известни като „данъчен рай“.

Агентът на Кристиано го защити

Погват Кристиано за укрити данъци

Защо скандалът около Кристиано избухна часове преди Ел Класико?

Заплашват “El Mundo“ заради Кристиано

Spiegel: Роналдо и Моу на мушката заради укрити данъци

От 1 януари 2009 г. до 31 декември 2014 г., Tollin има правата върху имиджа на CR7. Играчът се появи като приемник на всички доходи с изключение на 20 хиляди евро, които са предназначени за административни разходи. Дни по-късно, Tollin е погълнат от две ирландски предприятия (MIM и Polaris Sports), който получават 24% и 26,5% от приходите от реклама.