Дербито на Испания между Барселона и Реал Мадрид отново е заплашено. Каталунските сепаратисти от Democratic Tsunami призоваха за масов протест около стадион „Камп Ноу“ на 18 декември, където в Ел Класико ще се изправят грандовете на испанския футбол.

Най-голямото дерби в Испания бе насрочено за 26 октомври, но бе отложено след вълна от насилие по време на протести в Каталуня.

„Ситуацията е изключителна и изисква от наша страна да действаме по изключителен начин“, се казва в изявление на групата, която призова протестиращите да се съберат на четири пункта около стадиона от 16:00 часа, само четири часа преди първия съдийски сигнал.

Митингът е последният от вълната протести, която започна преди два месеца, когато Върховният съд прати в затвора девет лидери на каталунските сепаратисти заради ролята им в кандидатурата за независимост през 2017 година.

Не стана ясно кой стои зад протестите, които започнаха през септември и в деня на присъдата събра 10 000 демонстранти на летището в Барселона, прекъсвайки всички транспортни връзки и предизвиквайки отмяната на повече от 100 полета. Миналият месец, активистите му също проведоха двудневен протест, който блокира ключова магистрала, свързваща Испания с Франция.